O catedră în cer și aici tăcere...

De Ionel Lazarică 14 Decembrie 2018, 21:46 Brăileni

prof Dan Ion”În fatidica zi de 13 decembrie, am aflat consternați că vocea profesorului și colegului nostru, Dan Ion, a tăcut. Timpul nu a mai avut răbdare. Sau, altfel spus, profesorul Dan nu a reușit să rezolve cea mai complicată ecuație: boala.

Pe parcursul carierei, prof. Dan Ion a pregătit mii de absolvenți, care astăzi sunt oameni între oameni, atât în țară cât și în străinătate. Le-a insuflat elevilor dragostea de matematică și dorința de autodepășire. Îi făcea să mănânce matematica pe pâine.

Din meserie a făcut un ideal, nu un scop în sine. Dar, pasiunea pentru profesie și competența, s-au împletit cu trăsăturile deosebite ale personalității omului Dan Ion: modestie, distincție, un fin simț al umorului și un accentuat simț al datoriei.

Dincolo de toate rezultatele lui ca profesor, rămâne modelul excepțional de om al lui Dumnezeu, căci toate se împlinesc matematic după voia, în voia și cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Figura lui impunătoare, noblețea și aristocrația gesturilor, dragostea pentru meserie și dăruirea ne fac să ridicăm ochii spre cer, într-o pioasă rugăciune pentru un suflet ce lasă un gol uriaș în inimile noastre.

Noi, colegii și elevii dumnealui, vom arăta de astăzi mai bicisnici, mai săraci, mai triști și cu o profundă recunoștință, că ne-a fost dat să-l întâlnim. De azi, colegul nostru se mută din catedra pământeană, în catedra cerească.

Deja cred că undeva, în Împărăția cerurilor, Dumnezeu a pregătit o sală de clasă, unde, o parte din copiii care au plecat mai devreme, îl așteaptă pe profesor, pentru a le explica matematic de ce Dumnezeu nu are nevoie de profesori, ci de suflete care să crescă înțelepciunea celor din jur.

Profesionalismul domnului Dan rămâne în mijlocul nostru, colegul Dan rămâne în mijlocul nostru, la Dumnezeu pleacă ce-i mai de preț: sufletul, ca parte integrantă a profesionistului și colegului Dan Ion. Drum lin spre îngeri!”

Este caracterizarea făcută de prof. de limba și literatura română, Plopeanu Petrica, în numele cadrelor didactice și elevilor de la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, profesorului Dan Ion, cadru didactic cu o vastă experiență, de la  același liceu, un profesionist și un om deosebit, care s-a stins, în urma unei îndelungate suferințe.

Se spune că profesorul este singurul om care lasă urme de pași în viitor, pe nisipul timpului, și frânturi din sufletul său, în mii și mii de ochi curioși, într-o viață la catedră

Fără să vreau îmi aduc aminte de ”Micul Prinț” al lui Exupery, care spunea că stelele sunt luminate pentru ca, într-o zi, fiecare să o regăsească pe a sa. Știu că de-acum vom privi altfel stelele,  până când nu vom mai vedea, poate, decât o planetă albastră...

 

Autor Ionel Lazarică 14 Decembrie 2018, 21:46 Brăileni
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii