Forfetarul doi în unul: spoliere fiscala si deturnare de subventii!

De Cezar A. Mihalache 27 Ianuarie 2013, 17:38 Natiunea
Daca se va aplica, va fi cea mai mare deturnare de fonduri din istoria UE. Caci, spre acest lucru tinde mecanismul fiscal gândit de guvernanti: o acaparare fara jena a subventiilor date de Europa pentru agricultori pentru a aduce bani la buget. Iar premierul îsi freaca pesemne fericit mâinile la gândul inventiei fiscale pe care a nascocit-o unul dintre ministrii lui.

În fapt, o smecherie ordinara în care, ceea ce da Europa ca subventie majorata pentru agricultori, va lua statul prin impozitarea „forfetara” a acestora. Iar daca acesti bani ce ar urma sa fie luati abuziv sub masca unui bir ar fi macar îndreptati spre investitii reale, poate ca mârsavia nu ar fi atât de mare. Dar „colecta” se va îndrepta spre vesnica peticire a sacului bugetar.

În acest fel, daca fostul premier Emil Boc nu a stiut cum sa transfere banii Europei pentru treburile de guvernare a tarii, poate si pentru faptul ca  nu l-au interesat astfel de artificii în anii de guvernare în care a avut oricum la dispozitie finantarile mult mai facile provenite de împovaratoarele împrumuturi de la FMI, în schimb, Victor Ponta reuse?te gratie ministrilor lui sa dea adevarata masura a priceprii sale.

Desigur, la o adica, el ne va spune ca nu a stiut despre ce a fost vorba, ca nu a înteles pe deplin mecanismul si alte baliverne, dar nu va recunoaste niciodata tentatia de a deturna banii dati de Europa ca subventii. Mai ales ca nu i se poate reprosa decât strania „coincidenta” de a fi luat în calcul impozitarea fermierilor cu un bir fix egal cu nivelul de subventie acordat de UE acestora. Si va lasa lucrurile sa „curga”…

Dar si mai grav este faptul ca aplicarea impozitului forfetar în agricultura, mai ales în forma în care acesta va fi raportat la suprafata de teren detinuta de un fermier, nefiind calculat în functie de productia efectiv realizata, va afecta nu doar fermierii, ci si simplii agricultori care detin o palma de teren de subzisten?a… Mai mult, impozitul „forfetar” în agricultura ar urma sa fie aplicat pentru orice teren si nu doar pentru suprafetele cu adevarat mari, si nici nu va tine cont de statutul juridic care separa fermierii de simplii agricultori. De altfel, în proiect se foloseste termenul de „fermieri persoane fizice”, fapt ce ar putea afecta simplii oameni, care nu vor putea plati un „forfetar” care este de fapt un impozit minim de tipul celui aplicat de Emil Boc firmelor.

În acest fel, daca fostul premier a „îngropat” prin impozitul minim peste 400 000 de firme, Victor Ponta nu numai lui ca ar putea îngropa, prin aplicarea „forfetarului” în varii domenii, ?i acele firme care i-au supravietuit cioclului Boc, dar i-ar putea lasa si pe taranii fara bucata de glie pentru care nu-si vor putea plati impozitele. Pentru ca Fiscul va pândi negresit!

De fapt, vom plati pentru vesnica noastra lipsa de implicare. Pentru ca, doar pomenirea ideii de „forfetar” ar fi trebuit sa ne mobilizeze în masa sub geamurile guvernarii. Nu mai vorbim de felul în care paleta vizata de noul bir a fost extinsa, fiind cât se poate de clar ca nici o guvernare nu ar aplica acest impozit doar pentru un anumit segment economic, fie si pentru faptul ca ar risca sa fie acuzata de discriminare. Astfel, promisiunea initiala de a nu fi vizate decât anumite activitati din turism a fost încalcata cu lejeritate prin adaugarea a noi si noi activitati economice. Iar lucrurile nu se vor opri decât în clipa în care întreg nomenclatorul de activitati economice se va regasi pe lista de aplicare a „forfetarului”.

Or, daca vom permite aplicarea acestui nou bir, vom fi cu totii afectati. Pentru ca „forfetarul” imaginat de actuala guvernare va lucra cu dubla masura. La modul general, sub masca fiscalizarii, ca instrument de spoliere a agentilor economici, iar în domeniile de acordare a subveniilor pentru agricultura ca mecanism de deturnare de catre guvern a banilor dati de Europa.


 

Autor Cezar A. Mihalache 27 Ianuarie 2013, 17:38 Natiunea
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate