Denunt penal – Acordurile petroliere

De Gheorghe Funar 12 Aprilie 2012, 17:53 Natiunea
Formulat în temeiul dispoziţiilor Codului de procedură penală, pe tema Acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Bârlad, Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, precum şi în numeroase alte localităţi din judeţele Timiş, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Covasna, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Satu Mare, Neamţ, Botoşani, Suceava, Teleorman, Ialomiţa, Hunedoara, Bacău şi Galaţi,  unde angajaţii din conducerea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (A.N.R.M.) şi ai mai multor ministere au negociat, fără ştiinţa şi aprobarea Poporului Român, a autorităţilor locale şi a proprietarilor de terenuri, să fie concesionate uriaşe suprafeţe de teren ale persoanelor fizice unor firme străine care să exploateze gazele de şist prin fracturare hidraulică, solicitându-Vă să identificaţi persoanele vinovate  de săvârşirea următoarelor infracţiuni:  genocid; trădare; trădare prin transmisiune de secrete; atentat contra unei colectivităţi; divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului; abuz în serviciu în formă calificată; asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni; trafic de influenţă; dare de mită; luare de mită; primirea de foloase necuvenite; constituirea unui grup infracţional; cumpărarea de influenţă; fals în declaraţii de avere în formă continuată.

Pentru aflarea adevărului şi stabilirea persoanelor vinovate de săvîrşirea unora dintre aceste infracţiuni Vă solicit să dispuneţi ca în timpul cercetărilor penale să fie audiaţi, cel puţin, următorii martori :

-Emil Constantinescu, fost preşedinte al României şi specialist în geologie, în mandatul căreia s-a dat Acordul petrolier pentru zona Bârlad.

-Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu şi Emil Boc, foşti prim-miniştrii.

-Mihai Răzvan Ungurean, prim-ministru al României.

-Viceprim-miniştrii, din perioada 2005-2012.

-Miniştrii şi secretarii de stat, din perioada 2005-2012, de la :

-Ministerul Economiei şi Comerţului; Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

-Ministerul Mediului; Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

-Ministerul Culturii şi Cultelor; Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

-Ministerul Administraţiei şi Internelor.

-Ministerul  Sănătăţii Publice.

-Ministerul Turismului; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

-Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei; Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

-Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

-Preşedinţii, vicepreşedinţii şi directorii generali de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (A.N.R.M.), din perioada 2005-2012.

-Membrii echipelor de la A.N.R.M. care au negociat încheierea acordurilor petroliere, cu clauze secrete (impuse de partea română) îndreptate împotriva Poporului Român şi Interesului Naţional.

-Consilierii primului-ministru şi miniştrilor, din perioada 2005-2012.

-Secretari generali ai Guvernului României, din perioada 2005-2012.

-Directorii Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.) şi Serviciul de Informaţii Externe (S.I.E., din perioada 2005-2012.

-Directorii sau preşedinţii firmelor care au negociat cu A.N.R.M. încheierea unor acorduri petroliere, în perioada 2005-2012, vizând explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

-Realizatorii şi invitaţii lor la emisiunile posturilor de televiziune Antena 3, România TV, şi Realitatea TV, începând cu ultima decadă a lunii martie a.c., consacrate gazelor de şist şi pericolelor ce decurg din exploatarea lor prin fracturare hidraulică.

-Primarii din Bârlad, Adamclisi, Costineşti, Vama Veche şi din alte localităţi unde, fără ştirea lor şi fără aprobareaConsiliilor locale, A.N.R.M. a negociat, a încheiat acorduri petroliere cu clauze secrete şi împotriva locuitorilor proprietari ai terenurilor.

-Preşedinţii Consiliilor judeţene din Vaslui, Constanţa şi multe alte judeţe unde, fără aprobarea acestora, A.N.R.M. a negociat sau a încheiat acorduri petroliere, cu clauze secrete şi împotriva populaţiei.

-Organizatorii manifestaţiilor publice de protest din Bârlad, Bucureşti, Constanţa, Costineşti şi alte localităţi, împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

-Senatorii Toni Greblă (P.S.D.) şi Ion Ruşeţ (P.D.L.) care au semnat o propunere legislativă, în martie 2009, de modificare şi completare a a Legii minelor, Legea nr.85/2003, prin care, cu încălcarea Constituţiei României şi a încă şapte acte normative (Legea nr.24/2000, Legea nr.33/1994, Legea nr.46/2008, Legea nr.18/1991, Legea nr.59/1991, Legea nr.350/2001 şi O.G.nr.43/2000) au căutat să pregătească cadrul legal pentru exproprierea specială şi rapidă a proprietarilor români de către titularii de licenţe de exploatare minieră şi acorduri petroliere obţinute de la A.N.R.M.. Punctul de vedere al Guvernului României, semnat de primu-ministru Emil Boc, este împotriva acestei propuneri legislative şi este foarte bine motivat.

-Persoanele din Guvernul României care au blocat ilegal, de la sfârşitul lunii decembrie 2011, publicarea unei Ordonaţe de Urgenţă în Monitorul Oficial al României, prin care au fost majorate redevenţele pentru exploatarea resurselor naturale. Ca urmare, A.N.R.M. a încheiat contracte de concesionare în acest an pe baza vechilor redevenţe, producându-se mari prejudicii Bugetului de Stat.

-Membrii Guvernului României care au aprobat Hotărârile vizând acordurile petroliere de concesionare pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Bârlad, Vama Veche, Adamclisi, Costineşti şi, probabil, altele.

-Senatorii şi deputaţii din colegiile electorale unde s-au negociat ori se negociază acorduri petroliere cu firma Chevron sau alte firme pentru exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

- Directorii de la Garda de Mediu din judeţele unde firma Chevron a făcut prospecţiuni fără a deţine acorduri de mediu.

- Directorii firmei Prospecţiuni S.A., care a fost angajată de compania americană Chevron pentru a efectua lucrări în perimetrele din acordurile petroliere.

-  Primarii din localităţile unde au fost realizate depozite de explozibil, care va fi folosit la foraje.

-Deocamdată, ultimul pe listă, preşedintele României Traian Băsescu, un susţinător al acordurilor petroliere pentru exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică şi care manifestă un interes deosebit pentru afacerile firmei Chevron în ţara noatră, precum şi pentru jefuirea de către străini a zăcămintelor extrem de bogate şi valoroase de la Roşia Montană şi Roşia Poieni, din Munţii Apuseni.

Dintre martorii propuşi, am convingerea că, în timpul cercetării penale, la mulţi dintre ei le va fi schimbată încadrarea juridică, le va fi pus sechestru pe avere şi vor primi interdicţia de a părăsi România. Cei care vor fi găsiţi vinovaţi în legătură cu acordurile petroliere vizând exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, inclusiv pentru tentativa de genocid, riscă să fie condamnaţi la detenţie pe viaţă sau la închisoare de până la 25 de ani şi confiscarea averilor.

Vă învederez faptul că la baza acestui denunţ penal stau următoarele MOTIVE:

În fapt, România este o ţară bogată în numeroase resurse naturale, pe care Statul Român, conform Constituţiei (art.135, alin.2), are obligaţia să asigure exploatarea lor în concordanţă cu Interesul Naţional. Pe teritoriul României şi în platoul continental al Mării Negre există bogate zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale. Până în acest an, în ţara noastră au fost şi sunt exploatate gazele naturale obişnuite sau convenţionale, care se găsesc în „pungi”, de regulă, împreună cu zăcămintele de ţiţei. În timpul preşedintelui Băsescu şi Guvernelor Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, a fost concesionată exploatarea gazelor naturale convenţionale unor firme străine care plătesc Statului Român cea mai mică redevenţă din lume, de circa 5 dolari U.S.A/1.000 m3. Pe cale de consecinţă, în fiecare an Bugetul de Stat este prejudiciat cu peste 5 miliarde lei.

O bună parte din cantitatea de gaze naturale extrasă din România este exportată în Austria şi Ungaria, iar firmele care extrag şi exportă din ţara noastră ţiţei şi gaze naturale sunt scutite de impozite către Bugetul de Stat. În acelaşi timp, guvernul României importă din Federaţia Rusă gaze naturale la un preţ de peste 500 dolari U.S.A. şi la acest preţ le facturează pentru populaţiei şi majoritatea agenţilor economici. Şi în acest domeniu există firme privilegiate şi „băieţi deştepţi” de care Parchetul şi Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) nu se ocupă, deşi probele sunt evidente. Ca urmare a scurgerii de informaţii de la A.N.R.M. şi unele ministere referitoare la gazele de şist şi profitând de lipsa cadrului legislativ, mai multe firme străine au reuşit să înceapă negocierile de la Bucureşti pentru a obţine acorduri petroliere care să le permită exploatarea gazelor naturale neconvenţionale sau a gazelor de şist, care se găsesc la mari adâncimi, între straturile de rocă. România este una dintre cele mai bogate ţări din Europa în gaze de şist, iar directorul Chevron a declarat public că a obţinut acorduri petroliere pentru 25-30 de ani spre a exploata gaze neconvenţionale prin fracturare hidraulică. Intuind reacţia populaţiei şi autorităţilor locale faţă de genocidul şi dezastrul ecologic provocat prin această  metodă de extracţie a gazelor de şist, reprezentanţii A.N.R.M. şi ai Guvernului României au cerut firmelor străine să accepte secretizarea Acordurilor petroliere şi a anexelor acestora.

După protestele cetăţenilor din Bârlad şi Constanţa, directorul Chevron România a declarat că firma americană este de acord cu desecretizarea documentelor referitoare la perimetrele concesionate. Guvernul României şi A.N.R.M. se opun la descretizarea documentelor convenite cu firmele străine pentru exploatarea gazelor de şist. Se ştie că nu există temei legal pentru astfel de secretizare. Pe surse, s-a aflat că în aceste contracte Guvernul României s-a angajat faţă de firma Chevron că o va despăgubi pentru toate cheltuielile făcute în ţara noastră în cazul în care va fi interzisă de Parlament exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Exploatarea gazelor de şist se face prin fracturare hidraulică. Pentru fiecare sondă se face un foraj vertical, la o adâncime de peste 3.000 de metri, urmat de o forare orizontală. Urmează producerea unor explozii pentru a sparge rocile şi a elibera gazul care este adus la suprafaţă prin pomparea unor cantităţi uriaşe de apă (10-32 milioane litri pentru o extracţie) amestecată cu nisip şi 500-600 substanţe chimice periculoase pentru oameni şi mediu înconjurător. Se păstrează de către A.N.R.M. secretul asupra acestor otrăvuri şi a cantităţilor folosite de fiecare extracţie. S-ar putea ca Guvernul României şi ANRM să le spună cetăţenilor români, cu cinismul specific alogenilor, că morţii vor afla adevărul. Acest amestec de apă, nisip şi subsatnţe toxice este injectat în pământ sub o presiune uriaşă, de 600-1.000 atmosfere. La o singură sondă această procedură se repetă de 18-30 de ori. Din cantităţile de lichide injectate la fiecare sondă revine la suprafaţă, împreună cu gazul de şist, numai jumătate. Cealaltă jumătate rămâne în pământ şi ajunge în pânza freatică. În puţinele ţări unde a început  exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, în zonele afectate nu mai există apă potabilă. Lichidul toxic ajuns la suprafaţă, după captarea gazelor naturale, este depozitat în bazine de evaporare, care devin adevărate bombe chimice.

În Proclamaţia de la Bârlad, din ziua de 22 martie 2012, citită în faţa a peste 5.000 de protestatari, au fost menţionate multe pericole majore pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediul înconjurător ca urmare a utilizării metodei fracturării hidraulice la exploatarea gazelor de şist, respectiv: contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă; epuizarea resurselor de apă din zonă; contaminarea terenurilor agricole şi forestiere; apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi a cancerului; risc seismic asociat cu antrenarea unor substanţe radioactive; scoaterea terenurilor din circuitul agricol. La toate acestea se adaugă migraţia masivă a multor comunităţi locale, deşertificarea, alunecările de teren şi favorizarea cutremurelor de pământ. Preşedintele A.N.R.M., Alexandu Pătruţi a declarat că „extracţia nu este o activitate prietenoasă pentru mediul înconjurător. „ Având în vedere aceste pericole, a fost interzisă exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică în Franţa, Anglia, Irlanda şi Bulgaria. În U.S.A. şi în Germania au apărut solicitări pentru a se interzice prin lege această metodă de extragere a gazelor de şist. La începutul lunii aprilie a.c., în Brazilia s-a produs un dezastru ecologic la o sondă care extrăgea gazele de şist. Parchetul din Brazilia a cerut firmei Chevron despăgubiri de un miliard dolari U.S.A.. În România, fără să existe cadrul legal pentru prospecţiuni, explorare şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică şi fără ştiinţa şi aprobarea autorităţilor locale şi a proprietarilor de terenuri, A.N.R.M. a negociat şi negociază acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist cu firma americană Chevron şi multe alte firme pentru perimetre de zeci de mii sau sute de mii hectare de teren din numeroase localităţi aflate în majoritatea judeţelor din România.

Clauzele acordurilor petroliere negociate, în genunchi pe mari sume în euro sau dolari, sunt secretizate pentru Poporul Român, proprietarul gazelor naturale, precum şi pentru autorităţile locale şi proprietarii terenurilor cărora li se aplică politica faptului împlinit. A.N.M.R. şi Guvernul României au negociat cu firme străine şi au aprobat acorduri petroliere pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică fără să se fi făcut niciun studiu de mediu, fără a se fi solicitat opinia specialiştilor, fără dezbateri publice, fără să se ţină seama că terenurile din perimetrele concesionate sunt proprietate privată, fără a şti şi fără a obţine acordul primarilor, Consiliilor locale şi Consiliilor judeţene. A.N.R.M. şi Guvernul României au tratat ţara noastră ca pe propria moşie, iar pe locuitori ca pe nişte sclavi asupra cărora au dreptul de a le lua tot, inclusiv viaţa. Poporul Român, prin Referendum Naţional, nu a mandatat A.N.R.M. şi Guvernul României să concesioneze exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Cetăţenii din comunele, oraşele, municipiile şi judeţele unde A.N.R.M. a negociat acorduri petroliere pentru extragerea gazelor de şist au aflat de la televiziune  şi din presa centrală şi locală că vor avea parte de un genocid, de cutremure, de alunecări de teren şi că vor rămâne fără apă potabilă, iar culturile agricole vor fi otrăvite. Tot de la televizor au aflat locuitorii României că reprezentanţii firmei Chevron au fost primiţi şi au obţinut asigurări de sprijin de la preşedintele Băsescu, premierul Ungureanu şi de la câţiva miniştrii pentru urgentarea semnării acordurilor petroliere şi începerea prospecţiunilor în judeţele Vaslui, Constanţa şi Timiş. În urma acestor vizite şi nu numai,  în Monitorul Oficial al  României nr.205 din 28 martie 2012 au fost publicate Hotărârile Guvernului Ungureanu cu nr.188/2012, nr.189/2012 şi nr.190/2012 privind aprobarea Acordurilor petroliere în perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Alte numeroase proiecte de H.G. pentru alte perimetre din multe judeţe aşteaptă să fie introduse în următoarele şedinţe de guvern. Primarii şi cetăţenii din numeroase localităţi nu au fost înştiinţaţi de A.N.R.M. în legătură cu negocierile în curs pentru concesionarea exploatării gazelor de şist pe proprietăţile lor prin fracturare  hidraulică. A.N.R.M. lucrează în secret împotriva Poporului Român şi în favoarea firmelor străine. Guvernul României şi A.N.R.M. au încălcat şi Legea mediului care, la art. 5 lit.c, precizează : „Statul garantează dreptul tuturor persoanelor de a fi informate privind deciziile în domeniul mediului care ar putea să-i afecteze.”

Persoane iresponsabile din/şi de la Guvernul României şi de la A.N.R.M., în urma unor acte de corupţie şi prin săvârşirea multor infracţiuni, împreună cu asasinii economici străini au pus la cale un genocid împotriva populaţiei  din localităţile şi judeţele unde s-au negociat ori se negociază acorduri petroliere vizând extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Rezultă aşadar, că o parte din martorii propuşi, se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor mai sus arătate, infracţiuni ce întrunesc în speţă, toate elementele constitutive. Infracţiunile, au fost comise cu intenţie directă, având în vedere că persoanele respective aveau ştiinţă că încalcă prevederile legale, urmărind şi dorind realizarea acţiunii lor (latura subiectivă).

De asemenea, urmările socialmente periculoase sunt de necontestat, iar raportul de cauzalitate se deduce din însăşi materialitatea faptelor, nefiind necesar a fi dovedit.

Luând în considerare cele prezentate, Vă rog ca la soluţionarea prezentului denunţ penal să aveţi în vedere toate considerentele menţionate mai sus şi, pe cale de consecinţă să demaraţi cercetările în vederea elucidării tuturor aspectelor, pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală.

În drept, solicit aplicarea prevederilor Codului penal, iar cercetarea penală să fie efectuată de procuror.

 

Autor Gheorghe Funar 12 Aprilie 2012, 17:53 Natiunea
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii