POR Sud-Est - Bilant de an 2o12

De Mihai Vintilă 17 Decembrie 2012, 15:19 Monitorul
Luni, 17 decembrie a.c., la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est a avut loc o conferinta de presa cu tema: Stadiul implementarii programului operational regional 2007-2013 la nivelul regiunii de dezvoltare sud-est. conferinta a fost tinuta de dna Craciun Jenica director al Directiei Implementare POR.

Axele prioritare POR 2007-2013, prezentate de dna Craciun Jenica, sunt:
- axa prioritara 1: sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere
- axa prioritara 2: imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale
- axa prioritara 3: imbunatatirea infrastructurii sociale
- axa prioritara 4: sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local
- axa prioritara 5: dezvoltarea durabila si promovarea turismului
- axa prioritara 6: asistenta tehnica pentru sprijinirea implementarii POR

Programul Operational Regional finanteaza in Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, respectiv judetele: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, un numar de 373 proiecte in valoare de cca 414 milioane de euro. La data de 30 noiembrie 2012 valoarea sumelor rambursate catre beneficiari era de peste 177 mil.euro.

Axa prioritara 1- bugetul indicativ alocat Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este de 180,64 milioane euro
Domeniul 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana, sub-domeniul "Poli de dezvoltare urbana" Braila - au fost semnate 8 contracte de finantare, valoarea totala solicitata este de 16,72 milioane euro. Pana in prezent au fost finalizate 2 proiecte in municipiul Braila care au vizat modernizarea si reabilitarea unei artere importante, precum si reabilitatea unui pasaj pietonal.

Axa prioritara 2 - au fost contractate 15 proiecte, valoarea solicitata fiind de 110,15 milioane euro.
Domeniul major de interventie 2.1 Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi-urbane inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura: Regio Sud-Est finanteaza reabilitarea a 6 drumuri judetene, un drum judetean in judetul Braila care asigura legatura dintre localitatile Viziru - Cuza Voda - Mihai Bravu, investitie care va imbunatati semnificativ conditiile de trafic asigurand legatura dintre zona Braila-Galati si Constanta.

De asemenea finanteaza reabilitarea a doua artere importante de circulatie in municipiul Brail: strazile Dorobantilor si Grivitei.

Axa prioritara nr.3 - au fost finalizate 4 proiecte privind modernizarea si echiparea cu aparatura de inalta performanta a 4 ambulatorii. Domeniul de interventii 3.2 Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastucturii serviciilor sociale: au fost finalizate 13 proiecte printre care un centru socio-medical in comuna Baldovinesti, judetul Braila.

Domeniul major de interventie 3.4: Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formarea profesionala continua - au fost finalizate 24 de proiecte din care in judetul Braila 11 scoli din invatamentul obligatoriu. 6 din acestea au fost in municipiul Braila, 2 in orasul Insuratei si cate una in comunele Gradistea, Maxineni si Ramnicelu.

Se mai afla in implementare 6 obiective in municipiul Braila, 2 in orasul Insuratei si cate unul in comunele Maxineni, Ramnicelu si Gradistea.

Axa prioritara nr.4: Domeniul major de interventie 4.1 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", la Apelul 1 de proiect, lansat in 13 martie 2008 au fost finalizate 22 de proiecte cu o valoare solicitatata totala de 1,55 mil.euro.

In judetul Braila au beneficiat de fonduri europene prin REGIO Sud-Est un numar de 3 microintreprinderi, 2 cabinete veterinare care au achizitionat echipamente de ultima generatie in diagnosticarea si realizarea de interventii medico-chirurgicale si un alt beneficiar a achizitionat echipamente de inalta performanta pentru utilarea unui laborator mobil pentru realizarea si diagnosticarea retelelor de cablu si fibra optica.

Axa prioritara nr.5 - Domeniul major de interventie 5.1 "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe": In Braila REGIO Sud-Est finanteaza trei proiecte de restaurare a cladirilor de patrimoniu si introducerea acestora in circuitul turistic.

Un proiect vizeaza recompunerea ansamblului arhitectural Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", un altul reabilitarea si punerea in valoare a cladirii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale iar al treilea proiect are ca obiectiv reabilitarea unor cladiri de patrimoniu din zona centrului istoric si infiintarea unui muzeu dedicat memoriei Anei Aslan.

Domeniul major de interventie 5.2 - finanteaza 20 un numar de 20 de proiecte. Unul din proiecte vizeaza realizarea unui port turistic in localitatea Chiscani, judetul Braila.

In total judetul Braila a beneficiat de 400 de contracte in valoare de 85 milioane euro.

Dupa conferinta de presa s-a organizat vizita la proiectele Regio din Braila.


 

Autor Mihai Vintilă 17 Decembrie 2012, 15:19 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii