Braila judetul cu cel mai mare excedent din Romania in 2009!

De Redactia 21 Septembrie 2011, 19:44 Monitorul
Va prezentam veniturile si cheltuielile realizate de fiecare judet din Romania. Cu alte cuvinte, bugetele locale! Datele provin de la Ministerul Finantelor Publice si sunt valabile pentru anul 2009.

Performante

Va prezentam veniturile obtinute de fiecare judet, cheltuielile efectuate de acestea, dar si subventiile primite de la centru, de la Guvern. Guvernul acorda subventii acolo unde se preconizeaza ca autoritatile locale nu vor reusi sa obtina veniturile necesare pentru a-si acoperi cheltuielile.

Din nefericire, aproape toate judetele din Romania sunt in aceasta situatie. Si tocmai pentru a reliefa acest aspect, prezentam desfasurat bugetul: veniturile totale (care cuprind si subventiile acordate de Guvern), valoarea subventiilor, veniturile fara subventii, cheltuielile si, la final, tragem linie si vedem care judet este pe minus sau pe plus.

Evident, la final, pentru a stabili care judet a terminat anul 2009 cu excedent sau deficit, vom lua in calcul veniturile fara subventiile de la Guvern, din care vom scadea cheltuielile. Practic, veniturile fara subventii arata capacitatea reala a autoritatilor locale de a-si creste veniturile, fara sa fie ajutate de la centru.

Toate aceste date vor fi incluse intr-un tabel. Iar ordonarea din tabel a fost realizata in functie de rezultatele bugetului, de excedentul sau deficitul bugetar inregistrat de fiecare judet.

Buget si produs intern brut

In plus, vom mai include inca un tabel, care va contine veniturile fiecarui judet, pentru a vedea care judete au cei mai multi bani, care sunt cele mai bogate. Acest ultim top se aseamana cu cel publicat de Econtext in urma cu cateva luni, in care evaluam valoarea economica a judetelor din tara noastra. Atunci am prezentat produsul intern brut (valoarea economica), acum publicam bugetele acestor judete.

Inca un lucru! Econtext se va concentra doar pe a evidentia performantele judetelor, fara a mentiona si numele edililor din fruntea acestor judete.

Excedent/deficit

Sa trecem la date. Din totalul judetelor (41 + Bucuresti), doar doua ar fi terminat cu un buget pe plus, pe excedent, daca Guvernul nu ar fi acordat subventii! Celelalte 40 ar fi fost pe minus! Toate judetele au primit subventii in timpul anului, dar doar doua judete ar fi terminat pe plus si fara aceste subventii.

Cele doua judete cu surplus sunt Braila si Ilfov! Ilfov a avut un surplus bugetar de 3,1 milioane de lei, iar Braila a consemnat un excedent de 5,2 milioane de lei. Sume destul de reduse, dar surplusuri!

La minusuri, cel mai mare deficit este consemnat de Bucuresti, lucru previzibil deoarece are cele mai mari venituri si cheltuieli. In ciuda subventiilor de 420,4 de milioane de lei, Bucuresti a raportat un deficit bugetar de 214,6 milioane de lei.

Urmatoarele judete cu deficite bugetare uriase sunt Suceava, Prahova, Bihor, Brasov, Hunedoara, Timis, Vrancea si Caras – Severin. Toate aceste opt judete au inregistrat deficite bugetare de peste 100 de milioane de lei.


 

Autor Redactia 21 Septembrie 2011, 19:44 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii