A fost inaugurata filiala Braila a Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor

De Alexandrina Iordache 19 Mai 2013, 15:46 Monitorul


La Braila s-a constituit Filiala Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor (CRCE), aceasta fiind a doua din tara, dupa cea din Neamt. Festivitatea de inaugurare a avut loc vineri, 17 mai 2013, ora 13,00, sub inaltul patronaj al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR) cu participarea generalului de armata (r) Marin Badea Dragnea si s-a desfasurat in Sala de Conferinte a Teatrului "Maria Filotti".

Generalul de armata (r) Marin Badea Dragnea, presedinte al ANVR din România, a onorat cu prezenta acest eveniment. Au fost prezenti de asemenea prefectul Mihaela Marcu, primarul Aurel Simionescu, comandantul Garnizoanei Braila general de brigada Mircea Vladu, presedintele CRCE Braila Marian Covache - gazda evenimentului.

In sala s-au aflat sefi ai unor institutii din Braila, reprezentanti ai bisericii, scriitori braileni, ofiteri din cadrul CRCE Bucuresti, comandanti de unitati militare, primari ai unor comune din judet, jurnalisti.



Pata de culoare a fost data de cateva membre ale Asociatiei "Cultul Eroilor Regina Maria" filiala Braila imbracate in costum national. Printre acestea se aflau Balan Georgeta, vicepresedinte al Asociatiei, fiica de veteran de razboi, Georgescu Lucia, vaduva de veteran de razboi si Gurgu Nedelea, fiica eroului de razboi Gurgu R. Gheorghe, regimentul 33 Dorobanti.

In cuvantul de deschidere Marian Covache, presedintele CRCE Braila, a subliniat ca scopul principal al CRCE este acela de a cinsti eroii patriei, militari si civili. Constituit in 2012, CRCE si-a propus si urmareste realizarea in Piata Alba Iulia din Bucuresti a "Monumentului Marii Uniri de la 1918",  monument inchinat eroilor neamului. Proiectul este initiat si sustinut de catre Presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de razboi, general de armata (r) Marin Badea Dragnea, Presedinte de Onoare al Asociatiei “Comitetul Roman pentru Cinstirea Eroilor".

Generalului de armata (r) Marin Badea Dragnea, veteran de razboi, participant la cel de-al Doilea Razboi Mondial si ranit in batalia de la Stalingrad, cu ocazia implinirii, pe 30 mai a.c., a varstei de 9o de ani, i-a fost oferita din partea comunitatii brailene, in semn de respect si pretuire, o Cupa iar din partea Înalt Preasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Icoana Maicii Domnului.

A fost tinut un moment de reculegere pentru eroii care si-au jertfit viata in luptele pentru apararea tarii si s-a intonat Imnul National.

In aceasta atmosfera incarcata de emotie au rostit scurte alocatiuni primarul Aurel Simionescu, prefectul Mihaela Marcu si generalul de brigada Mircea Vladu care au salutat initiativa infiintarii filialei CRCE la Braila si si-au manifestat sprijinul pentru buna desfasurare a activitatii acesteia.

Cu patru stele de general pe umar si pieptul plin de decoratii, semn al pretuirii ca a servit cu cinste tara si armata, generalul de armata (r) Marin Badea Dragnea a vorbit despre jertfele mari de vieti omenesti ale ostasilor romani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si despre faptul ca la Stalingrad unul dintre camarazii ucisi era brailean.

Aveam in fata noastra dovada vie a sacrificiilor facute de soldatii romani pe campul de lupta, cand noi, cei prezenti, cu mici exceptii, nici nu eram nascuti. Cu voce calda, vibranta ne-a vorbit de eroismul camarazilor sai omitand sa ne spuna ca si dansul a fost ranit in razboi si luat prizonier. In cinstea tuturor eroilor neamului doreste realizarea unui monument si si-a manifestat speranta ca membrii filialei nou create vor fi sprijiniti de organele locale si oamenii politici pentru realizare.

A multumit pentru Cupa si icoana oferite pe care le va pastra la sediul ANVR din Bucuresti, str. Cobalcescu nr.28, loc unde isi desfasoara activitatea de 23 de ani. Cupa ii aminteste de trofeele obtinute de sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), Moscova (1980) si Los Angeles (1984), perioada cand a fost Presedintele Comitetului Olimpic Roman. Cele 105 medalii de aur cucerite de sportivi romani la aceste Olimpiade au facut ca Imnul Romaniei sa rasune tot de atatea ori si steagul Romaniei sa fie ridicat pe cel mai inalt catarg.

A asigurat asistenta ca va face totul ca in toate judetele tarii sa se constituie asemenea Comitete de Cinstire a Eroilor.

In finalul manifestarii a fost acordata diploma "Patriot Român" unor personalitati brailene care au desfasurat actiuni si s-au remarcat in activitatea de cinstire a eroilor. Diplomele au fost inmanate personal de generalul de armata (r) Marin Badea Dragnea. Printre cei care au primit diploma se numara: prefectul Mihaela Marcu, primarul Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean Braila Bunea Stancu, generalul Mircea Vladu, Înalt Preasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, parintele protopop Gheorghe Marinescu, preotul capelan Cristian Leontin, presedintele Asociatiei "Pro Basarabia si Bucovina", Juvenalie Harabagiu, scriitorul Vasile Datcu, reprezentanti ai altor institutii brailene, primari ai unor comune din judet, jurnalistii Marian Gheorghe si Constantin Ionescu.



Vicepresedinta Asociatiei "Cultul Eroilor Regina Maria" filiala Braila, Balan Georgeta, a fost felicitata in mod deosebit pentru activitatea desfasurata pentru cinstirea eroilor neamului ocazie cu care i s-a inmant diploma de "Patriot Român".

 

Autor Alexandrina Iordache 19 Mai 2013, 15:46 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii