Turneul Armonii pascale - între inedit și inefabil

De Redactia 23 Martie 2015, 11:05 Magazin

afisTurneul Armonii pascale, organizat de Asociaţia Pro Valores şi Amena Studio și recomandat de Radio România Cultural, a debutat duminică 22 martie într-un loc pe cât de neobișnuit, pe atât de spectaculos pentru derularea unui eveniment cultural - Salina Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea.

La fel de important a fost faptul că acest regal de poezie și muzică s-a desfășurat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului și cu binecuvântarea Înaltpresfinției Sale Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, omul cu har care a oficiat Sfânta Liturghie în cea mai mare biserică din subteran din România, înainte debutului turneului. Acest complex de manifestări au dus la crearea unei atmosfere speciale.

Un public foarte numeros a fost prezent la spectacolul sincretic unic, la acest spectacol cu suflet şi pentru suflet. Călăuze ale sublimei călătorii au fost Daniela Nane - actrița Teatrului Bulandra din Bucureşti și pianista Ioana Maria Lupașcu – solista concertistă a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești. Cele două, cu har, cu sensibilitate, cu farmec au creat universuri culturale profunde, momente de mare forță emoțională.

A fost o panoramare a creaţiei poetice româneşti de inspiraţie creştină, care ne-a dovedit faptul că de la Mihai Eminescu, la Radu Gyr, de la Vasile Voiculescu, la Ioan Alexandru şi Arsenie Boca, de la Nichifor Crainic, la Benone Burtescu sau Costache Ioanid, în poezia noastră se regăsesc momente de mare încărcătură spirituală, adevărate coloane ale templului culturii române.

Spectacolul a fost întregit de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu, creația poetică îmbinându-se perfect cu armoniile imaginate de: Constantin Silvestri, George Enescu, Astor Piazzolla, Serghei Rahmaninov, Raffaele Montanaro, Saed Sharifian sau Paul Constantinescu.

La acest moment pregătitor al sărbătorilor pascale, cele două, prin valoare, frumusețe și talent, au dovedit că sunt și profunzi căutători ai adevărurilor supreme.

Periplul poetico-muzical continuă. Următoarele spații de mare frumusețe și spectaculozitate care vor găzdui etape ale primei ediții ale Turneului Armonii Pascale sunt: Castelul Peleș (28 martie 2015, ora 16), Teatrul Național din Chișinău (29 martie 2015, ora 16), Palatul Unirii din Iași (30 martie 2015, ora 18), Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (31 martie 2015, ora 18), Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din Slatina (3 aprilie 2015, ora 18) și Palatul Mogoșoaia (4 aprilie 2015, ora 17).

Așadar fiți martorii unui eveniment cultural cu adevărat important.

https://armoniipascale.wordpress.com/

 

Autor Redactia 23 Martie 2015, 11:05 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii