România - locul 40 în lume la democraţie

De AGERPRES 13 Decembrie 2010, 21:32 Magazin
România se situează pe locul 40 din lume în ceea ce priveşte gradul de democraţie într-un clasament condus de Norvegia, Suedia şi Finlanda, publicat, luni, la Viena de organizaţia 'Democracy Ranking Association', transmite EFE.

Precedată de Bulgaria (poziţia 39), ţara noastră ocupă ultimul loc între statele din Uniunea Europeană analizate de autorii acestui studiu comparat.Lista a fost realizată pe baza datelor funizate de organizaţia americană 'Freedon Hose' şi a indicilor ONU de dezvoltare umană, luându-se în calcul indicatori politici, economici, referitori la egalitatea între sexe, la accesul la educaţie şi la sistemul sanitar, precum şi legaţi de gradul de protecţie a mediului înconjurător.

În clasamentul întocmit pentru o sută de state în intervalul 2008-2009, România este cotată cu 61,85 de puncte şi se află cu trei locuri mai sus faţă precedentul studiu, realizat pentru perioada 2005-2006. În clasamentul anterior ţara noastră obţinuse 58,22 de puncte.

Potrivit datelor din 'The Democracy Improvement Ranking 2010', România se află pe locul şapte în privinţa evoluţiei democraţiei sale, punctajul obţinut crescând cu 3,63 de unităţi între cele două intervale de studiu.

Pe primele zece poziţii din clasamentul publicat luni - Norvegia, Suedia, Finlanda, Elveţia, Danemarca, Noua Zeelandă, Olanda, Irlanda, Germania şi Marea Britanie - se găseşte doar o singură ţară din afara continetului european, Noua Zeelandă.

La nivelul continentului american, pe cea mai înaltă treaptă se află Canada (poziţia 14), chiar înaintea Statelor Unite (locul 15), în timp ce Japonia (poziţia 20) conduce democraţiile asiatice, înaintea Coreei de Sud (33).

În clasamentul ţărilor africane conduce Insula Mauritius (locul 36), iar în cel al Orientului Mijlociu, Israelul (poziţia 23), urmat, la mare distanţă, de Turcia (66), Kuweit (77) şi Liban (79).

Rusia ocupă locul 87, iar China 97. Cele două mari puteri au fost incluse în clasament în mod excepţional, întrucât organizaţia nu le consideră 'ţări libere'.

 

Autor AGERPRES 13 Decembrie 2010, 21:32 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate