Opera Nationala Iasi - Magia serii în sunet si lumina, editia a IV-a

De Redactia 12 Septembrie 2014, 09:37 Magazin
Opera Națională Română Iași are deosebita plăcere de a vă invita la “Magia serii în sunet și lumină“, ediția a IV-a. Spectacolul inedit va deschide stagiunea 2014- 2015, duminică, 14 septembrie, de la ora 20.30, pe esplanada Teatrului Național Iași.

Invitați speciali vor fi soprana Elena Moșuc, belcantistă renumită pe marile scene internaționale, Gonçalo Salgueiro (Portugalia), alături de orchestra Operei Naționale Române Iași, dar și chitariști din Lisabona. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea. Concertul “Operfado” a avut premiera mondială la Iași în luna aprilie și s-a bucurat de un succes răsunător, astfel încât Opera Națională Română Iași îi readuce pe îndrăgiții artiști în fața publicului.

Spectacolul va cuprinde arii de operă și de musical, precum și cântece fado, încununate de jocuri de lumini, lasere și artificii.

Aclamat pentru versatilitatea talentului său, pentru eleganța prezenței lui scenice și pentru vibrația emoțională a cântului său pasionat, Gonçalo Salgueiro a devenit un star fado în Portugalia și a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / În anotimpul cireșelor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmează-mi glasul (2006; CD reeditat în 2012); Gonçalo Salgueiro (CD și DVD, 2009/2010). Pentru cântecele pe care le-a înregistrat, Gonçalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris și versuri emoționante, remarcându-se ca un veritabil deschizător de drumuri în muzică și ca un poet rasat, sensibil.

Fado este o muzică descrisă ca fiind „cântecul popular urban al Portugaliei”. Exprimă singurătatea, melancolia, dorul, chiar și o viziune fatalistă asupra sorții. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a apărut in Lisabona la începutului secolului al XIX-lea. Astăzi este o marca a limbii și culturii portugheze, adaugată în 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

La acest eveniment accesul este liber.


 

Autor Redactia 12 Septembrie 2014, 09:37 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate