Martisorul, simbol al primaverii

De Alexandrina Iordache 26 Februarie 2013, 13:00 Magazin
Desi iarna isi mai arata inca coltii, au aparut ghioceii. Semn sigur ca se apropie primavara. Frigul aspru din timpul iernii isi pierde din tarie, zapada este topita de razele soarelui care sunt din ce in ce mai puternice, ziua este mai lunga. Este timpul innoirii si al renasterii naturii, este momentul daruirii unui martisor.

Marţisorul este o sarbatoare caracteristica mai mult poporului român, sarbatorita chiar în prima luna a primaverii, martie, de unde îşi trage şi denumirea. Ea se mai intâlneste insa si in Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia, Albania.

La noi acest obicei dateaza din timpuri stravechi, inca de pe vremea getilor, conform descoperirilor arheologice, dar semnificatia lui a ramas aceeasi: este simbolul primaverii, al revenirii la viata. Strămoşii noştri sărbătoreau Anul Nou la 1 martie, luna care purta numele Zeului Marte, ocrotitorul câmpului şi al turmelor, cel care simbolizează renaşterea naturii.

Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lâna rosii si albe pentru a avea noroc si un an productiv. De-a lungul timpului forma si culorile au suferit modificari, dar  simbolul a ramas pâna in zilele noastre.

Ca orice traditie si martisorul are in spate mai multe legende, unele dintre ele invocând un personaj popular din mitologia româneasca, Baba Dochia. Conform acestora firul martisorului ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Dochia torcea firul anului primavara, la naşterea timpului calendaristic.

In prezent martisorul si-a pierdut mult din semnificatiile initiale. El este format dintr-un pandantiv agatat de un snur, de obicei din matase, din doua fire, alb si rosu, impletite. Ele se pot confectiona manual sau pot fi procurate din magazine.

Martisorul se ofera de 1 Martie sau in perioada 1-9 martie si se poarta toata luna. Este oferit de obicei femeilor. Traditia oferirii si purtarii martisorului difera de la o regiune la alta a tarii, in zona Moldovei si a Maramuresului ele fiind oferite si barbatilor.

Snurul martisorului, prin impletirea celor doua fire, simbolizeaza purificarea vietii si intelepciunea. Rosu, culoarea sângelui, reprezinta dragostea, sacrificiul, prietenia, viata, iar albul, puritate sufleteasca, fericirea, curatenia, divinitatea si sanatatea. Împletirea celor două culori simbolizează regenerarea vieţii si se regaseste în obiceiuri străvechi cum ar fi steagul căluşarilor, la bradul de nuntă etc.

De obicei mărţişoarele sunt dăruite mamelor de către copii lor, dar si iubitelor, sotiilor, surorilor, colegelor de munca sau de scoala, femeilor in general. Este sarbatoarea primaverii, a bucuriei si a victoriei binelui impotriva raului, este stropul de soare care ne lumineaza zilele.

Ziua de 1 Martie este asteptata cu nerabdare de femei pentru ca primirea unui martisor sau a unei flori inseamna un strop de bucurie, o raza de speranta, un simbol al prieteniei, al dragostei si al respectului.

Sa ne bucuram ca vine primavara, ca soarele straluceste, ca tot ce ne inconjoara se trezeste la viata, daruind si primind martisoare sau, de ce nu, un buchetel de ghiocei, o floare.

Urez tuturor femeilor o primavara frumoasa si numai bucurii. Fie ca martisorul primit de 1 Martie sa va aduca dragostea si pretuirea pe care o meritati.

 

Autor Alexandrina Iordache 26 Februarie 2013, 13:00 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate