Programul Zilele Multiculturalităţii.Ziua Franţei la Casa Artelor Dinu Lipatti

De Comunicat 11 Iulie 2022, 16:08 Magazin

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 15 iulie 2022, de la orele 19:00, în Salonul de Muzică la Evenimentul "Ziua Franţei" din cadrul Programului "Zilele Multiculturalităţii la Casa Artelor Dinu Lipatti" Ediţia a XIII-a, să celebrăm cultura franceză şi rolul ei deosebit de important în formarea marilor creatori români.

Casa Artelor Dinu Lipatti realizează Programul "Zilele Multiculturalităţii", prin care celebrează cultura, arta şi muzica specifică marilor civilizaţii care au influenţat umanitatea. Cultura franceză, a dăruit de-a lungul secolelor mari opere de artă, creaţii literare şi muzicale, contribuind la dezvoltarea patrimoniului cultural al umanităţii. Ziua Naţională a Franţei este marcată în fiecare an la data de 14 iulie, fiind instituită în anul 1880. Cu această ocazie amintim două evenimente care au marcat istoria modernă a acestui stat - Sărbătoarea Federaţiei şi începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei (14 iulie 1790) - această zi fiind sărbătorită şi în alte ţări din Europa, în onoarea Republicii Franceze. Începând cu secolul al XIX-lea, mari personalităţi ale culturii româneşti şi-au definitivat studiile în Franţa fiind influenţaţi în propriile creaţii de ideile filosofice şi artistice, reformatoare şi inovatoare, îmbogăţind deopotrivă viaţa culturală românească şi franceză, printre aceste mari personalităţi numărându-se George Enescu şi Dinu Lipatti.

Aşadar, vă aşteptăm de la orele 19:00, la Recitalul de muzică clasică franceză susţinut de violoncelistul Dan Cavassi, acompaniat de pianista Viorela Ciucur. În program sunt incluse compoziţii semnate de George Enescu şi Dinu Lipatti, Camille Saint-Saens, Claude Debussy, Gabriel Faure, Jules Massenet.

Dan Cavassi a absolvit Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti la clasa prof. George Larosevici. Se specializează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 a devenit prim-violoncelist la Filarmonica "George Enescu".

A concertat în toată lumea, ca membru al prestigiosului cvartet "Muzica", participând şi la renumite festivaluri (Salzburg, Bregenz, Roma, Paris, La Rochelle ş.a.). A pus bazele cvartetului "ProMuzica" şi a ansamblului de muzică contemporană "devotioModerna". Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu fondează trioul "pro musica" în 2010.

Interpretează în mod curent muzică modernă şi contemporană, colaborând în calitate de solist cu prestigioase formaţii şi instituţii muzicale din străinătate - precum Opera din Bonn, "Neues Theater fur Musik"- Bonn, "Festival Ensemble"- Heidelberg, "profectio iniţiative"- Freiburg, ansamblul "Phoenix"-Basel, "ensemble fur neue musik" Zurich etc.

În anul 2005 a fost decorat de Preşedinţia României cu medalia Ordinul Cultural cl. I. pentru întreaga sa activitate artistică.

Pianista Viorela Ciucur este Conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Doctor în Muzicologie.

Activitatea sa artistică cuprinde recitaluri de pian solo şi muzică de cameră - la Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Naţional de Artă - şi concerte cu orchestră, în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară. A participat la festivaluri internaţionale şi a realizat turnee în Europa, în SUA şi Canada. Este invitată în jurii de concursuri internaţionale, a publicat patru cărţi şi a prezentat comunicări la conferinţe internaţionale de specialitate.

Conceptul Programului "Zilele Multiculturalităţii - Ziua Franţei" aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea. Accesul persoanelor cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

 

Autor Comunicat 11 Iulie 2022, 16:08 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii