UN LOC SUB SOARE

De Jenică Chiriac 16 Mai 2017, 10:54 Literare

Dedicată Doamnei Rodica Rodean

Bunul meu prieten, Dumitru Anghel, publicist, scriitor, critic literar și muzical are un crez de viață: „Este loc sub soare pentru toată lumea!”. A socotit dintotdeauna că toți condeierii cu părticica lor de frumos merită atenția sa, au loc sub soare, pot îmbogăți, într-un fel ori altul, zestrea literaturii actuale. Atât altruism are acest OM de litere, încât încurajează, cu dragă inimă, și încercările de critică literară ale debutanților în domeniu, poeta Lucia Pătrașcu și publicistul, poetul, editorul revistei „Litera 13”, Mihai Vintilă.

Alt prieten, scriitor și poet contemporan, Constantin Gherghinoiu, la o manifestare literară a lansat comparația Istoriei literare cu rafturile unei biblioteci. Indubitabil, prin valoarea intrinsecă, toate creațiile ce se subscriu beletristicii ocupă un loc în Istoria literară, geniile, literații din universalitate ocupând raftul cel mai de sus. De acolo, în jos, subzistă câte nivele doriți. Vorba este că, potrivit acestei concepții filozofice și axiologice, toți condeierii au loc în bibliotecă.

Cele două concepții suferă, în egală măsură, de umanism, de percepția fiecărui mânuitor de „pană literară” ca un posibil ocupant de raft în Istoria Literaturii. În primul caz, toți au un loc sub soare, iar în al doilea, „ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”.

Trăim un paradox contemporan: în timp ce CARTEA în expresia sa grafică devine o „marfă perisabilă” și foarte puțin spre deloc, vandabilă, ceea ce demonstrează și diminuarea celor care mai citesc, în mod invers proporțional sporesc mânuitorii de condei! Cu alte cuvinte, sfera consumatorilor de carte tinde să capete nuanțe elitiste, închizându-se un cerc în interiorul căruia se învârt, deopotrivă, cei care scriu, sinonim cu cei care citesc!

Nu ne putem dori decât ca această ciclicitate a modei pe același cerc să readucă lectura, din nou, pe locul pe care-l merită!

În acest context general, veridic și istoric, se mai găsesc oameni cu suflet mare, altruiști și optimiști în același timp, care să pună umărul spre a face să renască dragul de citit, astfel încât literatura, în pedagogia ei educativă să se ridice din propria cenușă (cenușie!), precum pasărea Phoenix.

Cităm, cu majusculele de rigoare „Universul Prieteniei” din Iași al cărui suflet este Doamna Rodica Rodean, secondată îndeaproape de scriitorul, poetul și criticul literar Emilian Marcu și de criticul literar Mioara Bahna.

În spiritul celor afirmate s-a desfășurat manifestarea din data de 12 mai, 2017, de la Târgul de carte „Librex” din Iași, la care au participat și scriitorii și poeții brăileni, membri ai Cenaclului Literar „Casa Speranței” a C.A.R.P „Ana Aslan”, Brăila: Aurel Hârjoghe, Violeta Craiu, Ela Mays, Lucia Pătrașcu, Valentina Balaban, Jenică Chiriac, Vergil Matei, Nicolae Matei, Dumitru Matei, Vasile Mandric, Ionel Negruț, Iordache Stan Gelu, Lică Barbu, Nelu Ivan, Rodica Gorgovan, familia Teo Șcheaua. O prezență notabilă, cea a profesorului universitar doctor Valentin Popa, care a prezentat, într-un cadru adecvat, cartea „Antologie literară brăileană”, editată sub egida Asociației „Universul prieteniei Iași”, la editura PIM, în anul 2016.

Revenind, pentru a închide cercul, ne putem întreba retoric: au dreptate Dumitru Anghel și Constantin Gherghinoiu?

din ciclul Cronica Pricopsitului 

 

Autor Jenică Chiriac 16 Mai 2017, 10:54 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii