Hortensia Papadat-Bengescu - 139 ani de la nastere

De Mihai Vintilă 09 Decembrie 2015, 15:45 Literare

Hortensia Papadat-Bengescu 139 ani sarbatorita Muzeul de Istorie „Paul Paltanea” Galati în parteneriat cu Primaria Ivesti, Consiliul Local Ivesti, Liceul Tehnologic „Hortensia Papadat-Bengescu” si Societatea Scriitorilor „Costache Negri” Galati a organizat marti, 8 decembrie 2015 de la ora 11 o expunere dedicata împlinirii a 139 de ani de la nasterea Hortensiei Panadat-Bengescu.

Evenimentul a inceput cu un parastas tinut de un sobor de patru preoti locali in curtea casei memoriale. Apoi evenimentul a continuat in interior. Moderator a fost profesorul Cristian-Dragos Caldararu directorul Muzeului de Istorie „Paul Paltanea” din Galati de care apartine casa memoriala. Marea fiica a Ivestiului galatean a fost readusa în atentia publicului prin intermediul unei expuneri, în care au fost prezentate aspecte mai putin cunoscute legate de biografia scriitoarei si opera sa literara sustinuta de muzeograf Mihaela Damian.

Copii de la liceul tehnologic Hortensia Papadat-Bengescu au prezentat poezii inedite alte autoarei. Apoi evenimentul a continuat cu expunerile membrilor Societatii Scriitorilor „Costache Negri” Galati condusa de Sterian Vicol, redactor sef al revistei Porto Franco. Interesanta a fost si expunerea domnului profesor Gheorghe Frătiță care a facut o incursiune prin documente si nume legate de istoria Ivestiului si a autoarei.

La manifestare a participat un numeros grup de scriitori braileni. Acestia au sustinut si alocutiuni legate de probleme literare si de opera si receptarea Hortensiei Papadat-Bengescu azi. Au fost prezenti : Doina Popescu-Braila, Stela Serbu-Raducan, Vasile Mandric, Aurel Furtuna si Mihai Vintila.

Trebuie remarcata si contributia autoritatilor locale din Ivesti dar si prezenta la eveniment a primarului comunei Gheoca Maricel.

 

Autor Mihai Vintilă 09 Decembrie 2015, 15:45 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii