ICR găzduieste lansarea unui volum aparut la Editura Istros a Muzeului Brăilei

De A.Frangu 09 Mai 2015, 12:48 Literare

lansare volum„Steme din emblemele unor matrice sigilare care au aparținut suveranilor României (1867-1947)“ de Laurențiu-Ștefan Szemkovics este volumul a carui lansare va avea loc luni, 11 mai 2015, la Institutul Cultural Român.

Lucrarea a apărut la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I“.

”Laurențiu-Ștefan Szemkovics tratează stemele din emblemele matricelor sigilare care au aparținut, în perioada 1867-1947, suveranilor României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I. Cele 16 matrice sigilare prezentate în lucrare, analizate în bună măsură cu ajutorul sigilografiei și heraldicii, provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București, din colecția „Matrice sigilare” și sunt redate pe suverani, în ordinea amintită mai sus, iar în cadrul acestora în funcție de tipul reprezentărilor heraldice din câmp, cronologic.

Emblemele matricelor sigilare analizate conțin o reprezentare cu stema României de la 1867 (Carol I), 5 cu cea de la 1872 (Carol I – 4, Ferdinand I – 1) și 10 cu stema de la 1921 (Ferdinand I – 3, Carol al II-lea – 5 și Mihai I – 2). De asemenea, autorul integrează legile din 1867, 1872 și 1921, dar și alte acte normative care fac referire la aceste steme sau la anumite elemente ce intră în componența lor.

Însoţită de un glosar și de bibliografie, lucrarea îşi propune să trezească interesul general faţă de aceste vestigii care au aparținut suveranilor României şi să repună heraldica și sigilografia la locul ce li se cuvine în ansamblul disciplinelor istorice.

Accesul la eveniment este exclusiv pe bază de invitație” - comunicat ICR

 

Autor A.Frangu 09 Mai 2015, 12:48 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii