Dezvelirea plăcii comemorative Dimitrie Stelaru

De Virgil Andronescu 17 Aprilie 2018, 09:25 Literare

Dimitrie Stelaru placa comemorativa

În ziua de 14.04.2018, în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman- de unde este mama mea ( satul Olteanca ) și unde tatăl acesteia a fost primar în perioada de început a colectivizării, a avut loc un eveniment cu însemnătate istorică pentru comună dar și la nivel județean: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru. Lăudabila inițiativa a aparținut profesorului universitar doctor în filologie, specialist în limba rromă, scriitorul Gheorghe Sarău, acesta fiind unul dintre fiii remarcabili ai locului unde s-a născut poetul supranumit și îngerul vagabond.

Acțiunea, unică și de rafinată ținută culturală, a fost organizată de primăria locală, în mod special de primarul Manole Florea, vice-primarul Violeta Gâdea, administratorul Mihai Bobe, dar și de profesori de la școala din Segarcea-Vale. Coordonatorul echipei fiind directorul școlii Ionela Ristea, profesor de limba și literatura română.

Dezvelirea plăcii comemorative, ce va sta de acum înainte pe zidul casei memoriale Dimitrie Stelaru, s-a desfășurat într-un cadru plăcut și într-o atmosferă încărcată de bucurie. La eveniment au participat: Gheorghe Sarău- inițiatorul proiectului, scriitor și profesor universitar doctor, scriitorii Valeriu Ion Găgiulescu din Turnu Măgurele, Virgil Andronescu, poetul Tudor Matreșu din comuna vecină Lița, pictorul Dumitru Negru din Turnu Măgurele, originar din Segarcea-Vale și muzeograf, pictor Traian Panea.

Acțiunea comemorativă a fost deschisă de un sobor de preoți format din preotul Emanoil Silimon- catedrala Sf. Haralambie, preotul Ionuț Besnea de la Biserica din comuna Lița și preotul comunei Segarcea-Vale, aceștia ținând slujba de pomenire a poetului după care au oficiat sfințirea a plăcii comemorative.

Au fost prezenți cetățeni ai localității și elevi ai școlii din localitate. Viața și opera lui Dimitrie Stelaru, pe numele său adevarat Dumitru Petrescu, au fost evocate de către scriitorul Gheorghe Sarău, iar despre poet și despre profesorul Sarău, ca fii ai satului, a vorbit edilul Manole Florea și profesoara Ionela Ristea, dar si precum prozatorul Valeriu Ion Găgiulescu.

Dumitru Negru a luat cuvântul îndemnând tinerii prezenți la manifestare să-și cunoască și să-și aprecieze valorile locului, iar cei care sunt dăruiți cu har creator să meargă pe calea anevoioasă dar placută a literaturii și să nu-și uite niciodată valorile localemși nici locul de unde au plecat pe drumul afirmării. Un grup de elevi au recitat din opera lui Dimitrie Stelaru.

Virgil Andronescu și Tudor Matreșu au recitat poezii dedicate poetului Dimitrie Stelaru, din creațiile proprii. Publicul a fost delectat și cu un program muzical interpretat de elevi ai școlii din Segarcea. Am participat la un eveniment unicat și special în zonă, emoțiile au fost intense, iar acțiunea comemorativă a fost pe deplin îndeplinită: comemorarea a 101 ani de la nașterea poetului și-a atins scopul.

În luna mai voi reveni cu drag pe meleaguri Segărcene, atunci când se va face inaugurarea Muzeului Dimitrie Stelaru. Menționez că și acest eveniment cultural face parte din minunata inițiativă a aceluiași special om, profesor și om de litere Gheorghe Sarău.

Foto și video: Tudor Matreșu și Virgil Andronescu

 

Autor Virgil Andronescu 17 Aprilie 2018, 09:25 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii