Se eftinesc tarifele la telefonul mobil

De AmosNews 10 Martie 2014, 11:29 IT

Operatorii de telefonie mobilă din România vor scădea tarifele de interconectare începând cu 1 aprilie 2014 de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti / minut. Astfel, facturile vor scădea cu 150 - 200 milioane de euro/an. Calculele arată că în România va fi o reducere de costuri pe utilizator de 6,63 - 8,84 euro/an.

Reprezentanţii Orange, Vodafone şi Cosmote se plâng că reducerea costurilor va afecta investiţiile. Operatorii telecom susţin că reducerea în 2014 a tarifelor de interconectare ar duce la scăderea veniturilor industriei cu peste 200 milioane de euro/an (8% din veniturile anuale) şi la pierderi nete de 60 milioane de euro, adică 17% din necesarul de investiţii pentru acest an.

Marii operatori au mai atras atenţia că vor trebui să subvenţioaneze companiile telecom din statele vestice bogate. Potrivit lui Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange, în condiţiile în care tarifele de interconectare din Germania vor fi mai mari decât cele din România, operatorii mobili din ţara noastră îi vor subvenţiona pe cei din Germania şi nu numai. „Noi, operatorii locali, îi vom subvenţiona pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci şi pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenţei dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, şi cele practicate în alte state, mai mari", a declarat Fallacher, la un eveniment organizat la sfârşitul anului trecut.

RCS&RDS, compania care operează reţeaua Digi Mobil, apreciază că prin reducerea tarifelor de interconectare consumatorii vor putea accesa oferte competitive pentru apelurile către alte reţele mobile. „Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depăşi 150 de milioane de euro anual (numai prin efectul direct, fără a cuantifica creşterea competiţiei pe piaţă), în urma adoptării măsurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de către ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat şi în alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, ţinând cont şi de faptul că fiecare operator are un monopol natural pe propria piaţă de terminare”, a transmis compania.

Mai multe state europene au efectuat deja reducerile tarifelor de interconectare. Italia practică un tarif de 0,98 eurocenţi/minut, Franţa are un tarif de 0,80 eurocenţi/minut, Spania un tarif de 1,09 eurocenţi/minut începând şi Mare Britanie un tarif de 0,848 pence/minut.

De asemenea, Comisia Europeană cere eliminarea completă a tarifelor de roaming. Comisia cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor „pachete” care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi. Se are în vedere stimularea operatorilor să formeze alianţe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.

 

Autor AmosNews 10 Martie 2014, 11:29 IT
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii