Apărarea cibernetică. Locked Shields 2022 un exerciţiul internaţional

De Comunicat 22 Aprilie 2022, 10:03 IT

O echipă formată din 45 de specialişti din Ministerul Apărării Naţionale a participat, în perioada 19 - 21 aprilie, la exerciţiul internaţional de apărare cibernetică Locked Shields 2022.

Exerciţiul, planificat şi organizat de Centrul de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, a reunit anul acesta, în mediul on-line, peste 2.000 de profesionişti ai domeniului, militari şi civili, din 32 de state aliate şi partenere.

România a participat, pentru al doilea an consecutiv la Locked Shields, cu o echipă interinstituţională coordonată de Agenţia de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice. Echipa a fost compusă din 110 specialişti, aparţinând instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională (MApN, MAI, SRI, STS, SPP, SIE), din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, precum şi din principalele companii private care activează în domeniu (Bitdefender, Bit Sentinel, CertSign, Deloitte, EnevoGroup, Orange, Safetech, SecureWorks, TrendMicro).

Scopul general al exerciţiului a fost de a perfecţiona pregătirea specialiştilor de securitate cibernetică pentru ca, acţionând în echipe largi interinstituţionale şi multidisciplinare, să protejeze în timp real reţele informatice guvernamentale şi infrastructuri critice naţionale: sisteme bancare, sisteme de distribuţie a apei şi a energiei electrice, sisteme de comunicaţii satelitare şi 5G, împotriva unor atacuri cibernetice multiple şi multidirecţionale.

Locked Shields este cel mai mare exerciţiu internaţional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice şi este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate. Exerciţiul a avut rol de instruire şi testare a echipelor de specialişti prin angajarea acestora în rezolvarea, sub presiune intensă, a unor scenarii complexe şi a unor incidente cibernetice masive, incluzând şi domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum si evaluarea, pe bază de scor, a capacităţii echipelor de a se adapta şi a proteja reţelele proprii.

 

 

Autor Comunicat 22 Aprilie 2022, 10:03 IT
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii