ANCOM: grija la ofertele online de Black Friday

De Redactia 14 Noiembrie 2019, 19:37 IT

Pentru ca de Black Friday piata online este inundata de oferte speciale, iar operatorii de comunicatii vin cu o gama larga de oferte speciale de telefonie, internet sau televiziune Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii atrage atentia utilizatorilor sa se informeze inainte de a face orice achizitie, astfel incat sa aleaga produsul sau oferta telecom care corespunde cel mai bine nevoilor lor.

Recomandari pentru cumparaturi de Black Friday

De cele mai multe ori, in perioada de Black Friday, fiind presati de timp, utilizatorii se concentreaza in special pe identificarea ofertelor cu preturi mici, neglijand detaliile importante din spatele acestora. Prin urmare, ANCOM le recomanda utilizatorilor sa aiba o atentie sporita in perioadele cu reduceri, iar atunci cand examineaza produsele telecom, cum ar fi de exemplu abonamentele pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune care pot include echipamente precum smartphone, tableta sau televizor cu o reducere substantiala, sa urmareasca urmatoarele aspecte:

- care este costul lunar al abonamentului care faciliteaza achizitionarea echipamentelor la preturi reduse sau gratuite;
- care este intervalul exact in care ar urma sa beneficieze de eventuale reduceri ale costului lunar al abonamentului;
- daca serviciul este disponibil in zona lor de resedinta. Pentru a verifica acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile 2G/3G/4G, pentru toti operatorii mobili activi pe piata din Romania, utilizatorii pot consulta platforma informatica www.aisemnal.ro - site-ul realizat integral de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii;
- care este perioada minima contractuala, adica acel interval de timp in care utilizatorul nu poate renunta la contract fara a plati taxe de reziliere anticipata – perioada limitata legal la 12 sau 24 de luni pentru contractele telecom.

Livrarea de Black Friday

Utilizatorii trebuie sa tina cont ca, din cauza numarului mare de comenzi, companiile care se ocupa de livrarea coletelor sunt suprasolicitate de Black Friday. Totodata, coletele pot fi pierdute sau deteriorate in timpul transportului. De aceea, ANCOM le recomanda utilizatorilor sa verifice ce optiuni de livrare li se ofera si sa aleaga servicii suplimentare de siguranta, cum ar fi serviciul cu deschidere la livrare sau serviciul de trimitere cu valoare declarata. Cei interesati ca livrarea unui colet sa se realizeze intr-un timp mai scurt, pot apela la serviciul Express.

Mai multe detaliile despre tipurile de servicii postale sunt disponibile in InfoCentru ANCOM, aici.

In acelasi timp, utilizatorii trebuie sa stie ca, atunci cand folosesc serviciile de livrare, conditiile in care se realizeaza livrarea unor produse comandate online sunt parte a raportului contractual intre comerciantul care detine magazinul online si cumparator. Chiar si in cazul in care comerciantul colaboreaza cu un furnizor de servicii postale, responsabilitatea privind livrarea produselor comandate revine comerciantului care, la randul sau, se poate indrepta impotriva furnizorului de servicii postale pentru nerespectarea contractului incheiat cu acesta. Respectiv, in situatia in care furnizorul de servicii postale nu respecta conditiile contractuale de livrare, expeditorul are dreptul la despagubiri potrivit contractului incheiat cu furnizorul respectiv, insa poate renunta la acestea in favoarea destinatarului.

Astfel, in situatiile in care intampina probleme legate de livrarea unor produse comandate online, este necesar si eficient ca utilizatorii sa se adreseze, in primul rand, magazinului online.

In cazul in care sesizarea nu este solutionata pe cale amiabila, ANCOM le sugereaza utilizatorilor sa se adreseze Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Este important ca utilizatorii sa pastreze toate documentele (factura, bon fiscal, formularul de livrare) care pot dovedi achizitia facuta.

Informatiile despre telefonie, internet, televiziune si servicii postale sunt disponibile in InfoCentru ANCOM.

 

 

 

Autor Redactia 14 Noiembrie 2019, 19:37 IT
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii