Studentii cer public o intalnire cu premierul pentru bugetul educatiei pentru 2014

De A.Frangu 22 Octombrie 2013, 13:58 Invatamant
Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) a transmis în această dimineată o adresă prin care solicită o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta pentru a cere garantii cu privire la bugetul alocat educatiei pentru anul 2014.

ANOSR consideră că este anormal ca educatia, care este definită ca prioritate natională, să fie finantată în aceeasi manieră iresponsabilă ca cea din ultimii ani având în vedere prevederea expresă din Legea Educatiei Nationale 1/2011 care reglementează alocarea unui buget de 6% din PIB pentru educatie. Totodată, toate partidele politice au semnat în 2008 Pactul National pentru Educatie unde este specificat că educatia trebuie finantată cu 6% din PIB. ANOSR este îngrijorată si de faptul că în Strategia fiscal bugetară 2014-2016 este prevăzută o scădere a cheltuielilor Ministerului Educatiei Nationale ceea ce ar putea afecta calitatea si functionalitatea sistemului de educatie din România, aflat deja la marginea prăpastiei.
 
"Mentinerea în conditiile actuale a finantării educatiei va perpetua si agrava starea critică a sistemului de învătământ, atât la nivel preuniversitar cât si la nivel universitar, având consecinte devastatoare asupra dezvoltării pe termen lung a României. Suntem curiosi să aflăm de la domnul Prim-ministru Victor Ponta dacă pentru el educatia este într-adevăr o prioritate a României si va reflecta acest lucru în propunerea de buget pentru 2014, dar si pentru anii următori, deoarece semnalele date până acum arată contrariul. Noi suntem pregătiti să ne facem auzite doleantele si în stradă si vom face asta în lipsa unui răspuns multumitor din partea premierului” a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Tot astăzi, ANOSR lansează platforma online www.6pentrueducatie.ro care are rolul de a  aduce în atentia opiniei publice necesitatea cresterii finantării educatiei din România.

În prezent finantarea deficitară reprezintă cea mai mare problemă a sistemului de învătământ, aceasta fiind cauza principală a stării degradate a calitătii educatiei, a relevantei acesteia pentru angajatori si societate si a slabei incluziuni sociale în învătământul superior.

Prin intermediul Campaniei „6 pentru Educatie!”, ANOSR, împreună cu alti reprezentanti ai grupurilor sociale implicate direct în domeniul educatiei – reprezentanti ai elevilor, ai părintilor, ai sindicatelor si sustinuti inclusiv de reprezentanti ai rectorilor, cer Guvernului României si factorilor decidenti să îsi asume în mod real responsabilitatea pentru starea sistemului educational din România, să constientizeze importanta investitiei în educatie ca sursă de dezvoltare sustenabilă a statului pe termen lung si să aloce 6% din PIB pentru acest domeniu, respectând asumările făcute la nivel national si international în acest sens!

ANOSR


 

Autor A.Frangu 22 Octombrie 2013, 13:58 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii