Studenții își câștigă dreptul de a avea acces gratuit la serviciile bibliotecilor central-universitare  

De Comunicat 10 Noiembrie 2021, 13:25 Invatamant

Comisia de învățământ a Senatului României a dat un raport favorabil inițiativei legislative prin care studenții obțin gratuitate în vederea accesării fondului de carte al bibliotecilor central-universitare, grație eforturilor Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Astfel, proiectul va ajunge la vot final în Senat, iar ulterior va fi trimisă spre promulgare.

De-a lungul timpului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a solicitat constant decidenților susținerea accesului gratuit pentru studenți la serviciile bibliotecilor central-universitare. Acțiunea curentă vine în completarea demersurilor anterioare ale ANOSR prin care, în 2011, a fost obținut accesul gratuit la nivel național la bibliotecile universitare și este importantă având în vedere faptul că există instituții de învățământ superior fără o bibliotecă universitară proprie, care se bazează pe parteneriatele cu bibliotecile central-universitare pentru a oferi studenților resursele academice necesare.

În plus, inițiativa reprezintă o aliniere la contextul legislativ actual, întrucât conform art. 202, alin. (1), lit. b) din Legea educației naționale studenții beneficiază de gratuitate la diferite resurse necesare desfășurării actului educațional: „principiul dreptului la asistență și la servicii complementare gratuite în învățământul superior de stat – exprimat prin: […] acces la principalele cărți de specialitate și publicații științifice”. Acest drept prevăzut de lege a fost detaliat în Ordinul de Ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 3666/2012 privind aprobarea Codului drepturilor și obligațiilor studenților, elaborat de ANOSR, care menționează la art. 11, lit. e) dreptul la acces la toate materialele didactice disponibile în mod gratuit în bibliotecile universitare[…]”. De asemenea, același act normativ prevede eliberarea gratuită a actelor și permiselor care atestă calitatea de student, inclusiv cele pentru accesul la bibliotecă. În ciuda acestei prevederi, până la acest moment s-a considerat că aceasta nu este aplicabilă bibliotecilor central-universitare.

„Inițiativa care merge la vot final în Senat este mai mult despre un principiu. În primul rând, faptul că nu ar trebui să existe o distincție pentru studenți între bibliotecile universitare ale universităților și Bibliotecile Central-Universitare, aflate în subordinea Ministerului Educației. În al doilea rând, accesul studenților la publicații științifice ar trebui să fie o prioritate în filosofia învățământului superior. Încurajarea studenților să apeleze la informații verificate și fundamentate științific sunt fundamentale în această eră, iar un pas important ar fi accesul digital universal” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR. 

Pentru această inițiativă, atât partidele politice parlamentare, cât și Guvernul au susținut accesul studenților la publicațiile științifice. Considerăm imperios ca autoritățile și instituțiile de învățământ să prioritizeze accesul studenților la resurse bibliografice actuale, disponibile atât în format fizic, cât și în format digital, prin achiziții periodice, abonamente la reviste de specialitate și servicii în sălile de lectură comparabile cu cele ale instituțiilor de învățământ superior din Occident. În acest sens, este relevantă și reînființarea, de către Ministerul Educației, a Consiliului Național al Bibliotecilor Universitare, structură prevăzută de Legea educației naționale care nu este funcțională.

 

Autor Comunicat 10 Noiembrie 2021, 13:25 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii