Proteste, in luna noiembrie, pentru finantarea educatiei

De Alexandrina Iordache 30 Octombrie 2013, 12:00 Invatamant
Sindicatele din invatamant, studentii si elevii au anuntat actiuni generale de protest la nivelul întregii tări prin care cer respectarea legii si finantarea corespunzătoare a educatiei. Mai multe federatii sindicale din invatamant au anuntat actiuni de protest, unele in desfasurare.

Federatia Sindicatelor din Educatie ”Spiru Haret” a anuntat că a organizat deja pichete la nivelul prefecturilor din tară si că în prezent desfăsoară consultări interne în vederea organizării unei greve de avertisment, urmată de o grevă generală si posibilitatea neîncheierii situatiei scolare din acest semestru.

Federatia Sindicatelor Libere din Învătământ a anuntat de asemenea pichetări ale Guvernului în perioada 28-30 octombrie care vor fi urmate de un miting desfăsurat tot în fata Guvernului în data de 6 Noiembrie, la care sunt asteptati în jur de 10.000 de participanti.

Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România a anuntat că pe 6 Noiembrie va organiza o grevă japoneză în semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice la care îi vor invita si pe studenti să se alăture, urmând ca pe data de 13 Noiembrie să dea startul la proteste studentesti în majoritatea centrelor universitare din tară.

„Ne bucurăm să vedem că toate structurile grupurilor sociale interesate de sistemul de educatie au stat azi la aceeasi masă si au transmis un semnal de alarmă comun pentru respectarea Legii Educatiei si alocarea a 6% din PIB pentru educatie. ANOSR a organizat demersuri în vederea cresterii finantării educatiei încă de anul trecut, odată cu lansarea unei scrisori deschise adresată Parlamentului si Guvernului României si transmiterea unei petitii semnată de peste 10.000 de studenti, însă constatăm că doar calea dialogului nu este suficientă pentru găsirea unor solutii reale pentru rezolvarea problemelor din educatie. În lipsa unor asumări clare cu privire la alocarea a 6% din PIB pentru educatie, noi vom demara proteste la nivelul celor mai importante centre universitare din tară si luăm în calcul posibilitatea organizării unei greve alături de sindicate.” – Mihai Dragos, ANOSR.

Actiunile au fost stabilite la reuniunea reprezentantilor sindicatelor din învătământul preuniversitar si universitar, ai studentilor, ai elevilor si ai rectorilor, care s-au reunit pentru prima dată în istorie la aceeasi masă pentru a transmite mesajul lor comun cu privire la subfinantarea educatiei si actiunile de protest care urmează în perioada următoare.

Întâlnirea a fost organizată de Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR), Federatia Natională Sindicală "Alma Mater”, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Învătământ (FSLI), Consiliul National al Elevilor (CNE), Federatia Natională a Asociatiilor de Părinti – Învătământul Preuniversitar (FNAP-IP) si Consiliul National al Rectorilor (CNR).

De asemenea, ca răspuns la invitatia la dialog au participat si reprezentanti ai Guvernului – Corneliu Visoianu, consilier al Prim-Ministrului Victor Ponta si ai Ministerului Educatiei – Gigel Paraschiv, secretar de stat.

În cadrul întâlnirii s-au discutat problemele sistemului de educatie din România, concluzia fiecărui reprezentant de sindicat sau organizatie fiind aceea că rădăcina tuturor problemelor o reprezintă subfinantarea crasă a educatiei din ultimii ani.

La finalul întâlnirii, nemultumiti de răspunsurile reprezentantilor Guvernului si ai Ministerului Educatiei care nu au făcut asumări clare cu privire la cresterea finantării educatiei, reprezentantii sindicatelor, studentilor si elevilor au semnat o scrisoare comună pe care o vor înainta Guvernului si Parlamentului României, prin care solicită alocarea a 6% din PIB pentru educatie începând cu anul 2014.


 

Autor Alexandrina Iordache 30 Octombrie 2013, 12:00 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate