Profesori în recreația cea mai mare, la Liceul ”Panait Cerna”

De Ionel Lazarică 15 Mai 2018, 21:18 Invatamant

La Licprof. Gheorghiu Auralilianaeul Teoretic ”Panait Cerna” și-au încheiat carierele didactice, de excepție, prin pensionare, doi profesori care au făcut din această profesie de vocație, o ”nobilă misiune”, cum o numea Gheorghe Lazăr, unul dintre întemeietorii învățământului românesc.

Scurtă fișă biografică a prof. Gheorghiu Auraliliana: absolventă a Facultății de Geografie a Universității din București, specializarea geografie-limba și literatura engleză, în 1982. Titularizată în liceu în 1992, a obținut mai multe funcții în cadrul acestuia, precum cea de lider de sindicat în 1995, sau cea de director adjunct, în perioada 1998-2008.

”Cei 12 ani de școală i-am făcut în acest liceu (sunt printre puținii elevi care, de la școala primară, la gimnazială și liceu, am fost în acest lăcaș). După câțiva ani, am devenit cadru didactic în aceeași școală, în care am profesat 26 de ani. Mi-am lăsat, cred, amprenta atât din punct de vedere administrativ, ca director adjunct, alături de domnul prof. Neta Marian, timp de 8 ani și 2 ani cu doamna prof. Bunea Doina, dar și profesional fapt atestat de  premiile importante, obținute la olimpiadele și concursurile de geografie. O mare bucurie de-a mea este și faptul că circa 30 de  elevi  îmi urmează ca profesori de geografie, foști elevi pentru care, îmi place să cred, am constituit un model și un mentor” - ne-a declarat, cu emoție, prof. Gheorghiu Auraliliana.

 prof. Neta MarianScurtă fișă biografică a prof. Neta Marian: absolvent al Facultății de Educație Fizică din Cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, în 1974. A fost repartizat la Liceul ”Movila Miresii” și apoi la Școala Nr. 25 din Brăila. Titular în Liceul ”Panait Cerna” din 1985 și absolvent al SNSPA București, cu masterat în drept administrativ, a ocupat funcția de director timp de 10 ani (1995-2005) dar și alte funcții conexe specializării sale în educație fizică și sport cum ar fi cea de director al CSM Brăila și Fotbal Club Brăila, obținând în acest sens mai multe titluri sportive municipale și județene cu elevii săi. Specializat în fotbal și volei a practicat fotbalul mai mulți ani la juniorii echipei ”Progresul” Brăila dar și la echipa ”Dunărea Brăila”. De curând a obținut o funcție de implicare civică și anume aceea de consilier local municipal.

”Mă bucur că am ajuns până aici, dar regret că, după 46 de ani de muncă în sistemul de învățământ, nu voi mai avea lângă mine un colectiv drag, de colegi și elevi, pe care i-am îndrăgit și slujit cu credința în mai bine” - ne-a declarat prof. Neta Marian, cu  nostalgia  atâtor ani, închinați catedrei.

Cu ușoară tristețe, dar și cu speranța că totul va fi bine, colegii au dat ființă unor gânduri de prețuire și admirație, față de cei doi profesori, aflați la asfințitul carierei:

”Doamna prof. Gheorghiu îmi este ca o mamă, nu numai prin prisma vârstei ci și a felului în care vorbește, se poartă și mă tratează; un profesor și un manager de excepție. Este o femeie extraordinară, un camarad care niciodată nu te refuză la greu și cu siguranță, nu te va dezamăgi. Domnul Neta m-a încurajat să rămân profesor în acest liceu, este un om minunat, un om de nădejde, care te va ajuta întotdeauna, un coleg pe care nu-l voi uita niciodată și va fi mereu un model pentru mine” - ne-a declarat prof. Ionescu Sorin.

”Pentru mine a fost o onoare să lucrez cu doamna prof. Gheorghiu, un profesionist desăvârșit, un om cu reale calități manageriale, care și-a iubit deplin meseria, pentru care a făcut multe sacrificii, punându-și, de  multe ori, familia pe locul doi, iar pentru această instituție, numită astăzi Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, unde a fost elevă, profesor, director adjunct, s-a dedicat total” - ne-a declarat prof. Dobre Carmen.

”Bărbatul puternic, veșnic tânăr, șarmant, la vârsta de... nici nu mai are rost s-o spun, oricum nu m-ar crede nimeni, dorește să rămână la catedră. Mai are destine de schimbat. Știm că buletinul domnului prof. Neta Marian nu s-a sincronizat deloc cu realitatea. Doamna, frumoasă la suflet și la chip, plină de viață și culoare, așa cum îi stă bine unei mame, o să meargă cu toată experiența acumulată, în sânul familiei. Gata cu minutele, orele, zilele programate; acum va fi, toată, numai a lor. Ce câștig!” - ne-a spus prof. Bujor Nicoleta.

”Doresc celor doi colegi ca, de-acum, viața să le fie ca o zi frumoasă de mai și să revină, din când în când, la noi” - ne-a declarat prof. Picuș Veronica, directorul liceului.

Cei doi profesori, după o viață de muncă, în liceul ”cu lungi coridoare” au ajuns acum la ”ultimul sunet de clopoțel” care anunță sfârșitul ultimei ore de curs... Și parcă a fost ieri...

 

Autor Ionel Lazarică 15 Mai 2018, 21:18 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii