Au sculptat diamante cu creta

De Ionel Lazarică 20 Iunie 2021, 12:45 Invatamant

La Liceul Teoretic „Panait Cerna” Brăila şi-au încheiat cariera didactică trei distinse doamne profesoare, cu generaţii întregi de elevi formaţi pentru viaţă, şi cu ani lungi de experienţă la catedră: prof. Gagu Ani, prof Lenicov Mariana şi prof. Plopeanu Petrica.
La acest moment, colegii care rămân să ducă mai departe realizările doamnelor profesoare menţionate, au ţinut să spună, cu drag şi nostalgie, câteva cuvinte:

         prof Gagu Ani     prof Lenicov        prof Plopeanu    

“Versul lui Eminescu Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri, potrivit a-l aminti în acest moment, mă duce cu gândul la faptul că, în pasajul nostru prin viață, singura mare bucurie este conștiința datoriei fată de semeni și, în principal, față de elevii pe care îi îndrumăm, în calitate de dascăli. Munca unui om nu poate fi cuprinsă în cuvinte. Amintirile frumoase care ne leagă de doamnele profesoare vor rămâne veșnic.

“Orice muncă este zadarnică și deșartă, dacă nu e făcută cu dragoste. Ce înseamnă, dar, munca încununată cu dragoste? […] Înseamnă că în toate faptele tale să pui răsuflările sufletului și ale inimii tale.” (Khalil Gibran, Profetul ) ….ceea ce doamnele profesoare au reușit din plin!

Se mai spune că profesorii nu sunt atât de iubiți pentru că au dat olimpici, ci pentru că te făceau, într-adevăr, să te simți uman, că făceau elevul să simtă că el contează. Și acel lucru l-au reușit doamnele profesoare, aflate azi în prag de pensie! Şi au mai reusit doamnele profesoare să se bucure de viață și să-și păstreze sufletul tânăr, fară să numere anii!

Doamnelor profesoare, vă mulțumesc din suflet pentru modul în care știți să răsădiți încrederea, să înfloriti speranța, să dăruiți bucurie! Chiar avem nevoie de astfel de oameni! Sper că printre amintirile dumneavoastră să mă număr și eu, o colegă cu care v-ați intersectat pașii 5 ani pe holurile scolii!

Doamna profesoară Lenicov - om echilibrat, plăcut confident și bun ascultător și sfătuitor atunci când ai o problemă, de o discreție deosebită, de o eleganţă și bun gust aparte, tipul de om pe care oricine l-ar dori drept prieten, care nu-ți înseală așteptările și nu îți trădează vreodată încrederea.

Doamna profesoară Gagu Ani, fire puternică și muncitoare, o avalanșă de energie, omul pe care ți-ai dori să îl ai alături/ în preajmă în momente de grea cumpănă, de deznădejde, de neputință. Omul care descrețește frunțile, mereu optimist, cu o voință de fier, care ne-a arătat cum să ne ferim de vibrațiile scăzute, mai mici de 40 mHz, care contribuie la stare generala deficitara! Un om vertical, care îți spunea în faţă ce credea și își susținea cu argumente rezonabile opiniile, un om căruia nu i-a lipsit curajul și care a știut să se bucure de viață și să-i ridice pe alții. (prof Hîrtopanu Diana)

“Doamna Lenicov. Sociabilă, bună colegă, doamna profesoară a ştiut să depăşească cu succes problemele dificile ale vieţii, îmbinând calităţile morale cu cele profesionale pentru a modela sufletele şi minţile elevilor. Mulţumim pentru dăruirea de care aţi dat dovadă!

Doamna profesoară Gagu ..un vulcan de energie, dedicată studiului şi activităţii la catedră. Să vă dea Dumnezeu sănătate, să vă bucuraţi de copii şi de frumuseţile vieţii! Vă mulţumim pentru profesionalism!

Doamna profesoară Plopeanu. Ne-aţi uimit mereu cu priceperea, devotamentul, puterea de muncă şi îndârjirea de care aţi dat dovadă în activitatea de dascăl şi nu numai! Vă mulţumesc pentru felul în care dăruiţi bucurie, răsădiţi speranţă şi încredere! Avem nevoie de astfel de modele! Pentru toate acestea şi pentru doamna minunată pe care o îndrăgesc, vă felicit şi vă doresc la sfârşit de carieră didactică multă sănătate şi să vă bucuraţi de cei dragi!”. (prof. Gagu Adelina)

“Orice sfârşit este un nou început. Veţi lăsa catalogul pentru a vă bucura de călătorii în locuri minunate, pentru lecturi prelungite în noapte, poate pentru grădina cu flori şi multe alte lucruri care vă vor bucura în această nouă etapă a vieţii. Aţi educat numeroşi elevi de-a lungul anilor, aţi predat generaţiilor întregi de tineri, v-aţi încununat munca cu rezultate deosebite, aţi lăsat o parte din sufletul dumneavoastră fiecărei generaţii de elevi şi iată că a venit momentul pensionarii, ce trebuie privit ca o recompensă a muncii dumneavoastră. Amintirile legate de şcoală vor rămâne mult timp în adâncul sufletului dumneavoastră, cu bune, cu rele, dar aceste amintiri nu trebuie să fie o povară, ci să vă dea senzaţia timpului pe care nu l-aţi pierdut. Vă urez multă sănătate, împliniri şi numai bucurii, alături de cei dragi! (prof. Teodorina Nazâru)

Doamna profesoară Plopeanu…geniala doamna Plopeanu…așa îi spunea generația mea de 12D , promoția 2013-2017. Mai țineți minte că am plâns cu toții de emoție când Diana v-a îmbrățișat și v-a dat diploma pe care scria ''profesor de geniu“? Așa de mult v-au iubit 30 de copii! Adorabila doamna Plopeanu…..Când pentru prima oară am pășit cu încredere în acest liceu, profesor boboc, alaturi de tatăl meu, râsete molipsitoare răsunau pe holul primului etaj, dinspre o canapea veche, desfundată. Mi-am privit tatăl cu o întrebare nerostită: oare cine îi distra așa de bine? Curioasă, m-am apropiat de gaşca veselă și am văzut doi ochi negri, ageri și o Smărăndița Popii plină de haz și farmec ''Petrica sunt, hai la o cafea cu noi''. Și tot bem cafele dulci de zeci de ani împreună, cele mai aromate și glumețe cafele, in fiecare săptămână de 5 ori. Vă mulțumim și vă iubim!

Călătoarea doamna Plopeanu….. globetrotter împătimit, a molipsit generații întregi cu virusul vacanţelor scurte, frumoase, vesele și încântătoare, după principiul ''omul sfințește vacanțele''. Eu, de-a dreapta dumneaei, cântam plină de emoție, alături de ceilalți, cântece de drumeție demult uitate! Vă mulțumesc și vă iubesc! M-am simțit din nou copil,ocrotită, îngrijită și cu drag de evadare în lume. Petrecăreața doamna Plopeanu….mereu dansatoare de frunte la toată banchetele, cu zâmbet și grație, ne înveselea mereu cu glumițe și vorbe de duh și era moț la toate horele. Vă multumim și vă iubim! Doamna Plopeanu…..cea mai generoasă colegă, care nu s-a sfiit niciodată să ajute sau să înfrunte orice și pe oricine atunci când era nevoie. Vă mulțumim și vă iubim! Și vă dorim ca povestea dumneavoastră de om frumos și drept să continue cât mai mult, alături de oamenii dragi și de prieteni! Pensie frumoasă și multă sănătate vă dorim! (prof Khattak Daniela).

“Felicitări senioarelor pentru acest moment minunat şi fericit pe care îl trăiesc: pensionarea. Ar putea să vă sperie cuvântul, deoarece semnifică încheierea unei etape importante în viaţa unui om activ, însă, aşa cum vă cunosc, cred că veţi face din acesti ani ce urmează, un motiv de bucurie, de fericire, de întâlnire cu cei dragi, de ocupaţii interesante, pe care nu aţi avut timp să le faceţi până acum. Vă doresc să vă păstraţi optimismul, energia cu care ne-aţi întâmpinat atâţia ani, să profitaţi de libertate, să călătoriţi şi să visaţi, deoarece viaţa abia începe. (prof. Bujor Nicoleta)

Deşi am fost doar câţiva ani colegi, în încercarea de a găsi un numitor comun pentru carierele celor trei distinse doamne, aflate la momentul bilanţului, nu ştiu de ce, mă gândesc la vorbele lui Nichita Stănescu, referitoare la parcursul său prin poezie: ”Aş minţi dacă aş spune că nu regret nimic; dar la fel aş minţi dacă aş spune că regret ceva..…”

 

 

Autor Ionel Lazarică 20 Iunie 2021, 12:45 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii