Elevii Liceului Nicolae Iorga, într-un experiment planetar

De Ionel Lazarică 28 Martie 2016, 21:35 Invatamant

elevi Lic.Iorga, Brăila, experimentLa Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” din Brăila a avut loc o activitate inedită, prin care au fost puse în aplicare cunoştinţele predate la clasă, legate nu doar de principiile fizicii sau matematicii în sine, ci şi de legăturile lor cu istoria ştiinţei şi a avansului tehnologic al umanităţii, la care şi-au adus aportul nenumăraţi cercetători, încă din cele mai vechi timpuri.

În acest sens s-a procedat la reconstituirea experimentului lui Eratostene. Considerat fondatorul geografiei matematice, dar având contribuţii şi în matematică şi fizică, Eratostene din Cyrene (cca 276 - cca 194 î.e.n) a reuşit folosind mijloace foarte simple să determine circumferinţa Pământului, cu o precizie uimitoare. El a găsit atunci valoarea de 39.690 km, foarte apropiată de valoarea acceptată astăzi (40.075 km).

Astfel, în data de 20 martie 2016, când durata zilei este egală cu cea a nopţii, adică la echinocţiul de primăvară, care anunţă venirea primăverii în emisfera nordică şi a toamnei în cea sudică, un număr mare de şcoli din întreaga lume au participat la un eveniment unic în care a fost reconstituit experimentul lui Eratostene (detalii pe http://eratosthenes.ea.gr/en).
experiment Lic. Nicolae Iorga
Păstrând un obicei care devine tradiţie, la acest experiment a participat şi un grup de elevi ai Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" din Brăila (longitudine 27,973), sub îndrumarea profesorilor Traian Anghel (fizică) şi Costel Cerchez (matematică).

”În ziua de 20 martie (ziua echinocţiului de primăvară în emisfera nordică), la Ecuator, la amiază Soarele se ridică până la zenit (acesta este punctul de intersecţie al verticalei locului cu sfera cerească, situat deasupra observatorului), iar umbrele corpurilor dispar. În aceeaşi zi, la amiază (când Soarele atinge punctul cel mai înalt în traiectoria sa pe bolta cerească), la Brăila, România, elevii au măsurat în curtea şcolii lungimea umbrei unui obiect şi au calculat apoi unghiul dintre verticala locului şi direcţia razelor de lumină care provin de la Soare” - ne-a declarat prof. Traian Anghel.

În aceeaşi zi (20 martie 2016) şi la aceeaşi oră (12:16), în insula Rhodos din Grecia, elevii liceului din Afantou (Senior High School of Afantou) – longitudine 28,161 -,  coordonaţi de prof. de fizică Theocharo Matzavinou, au determinat în mod similar valoaharta experiment elevi Romania-Greciarea unghiului dintre verticala locului şi direcţia razelor solare, corespunzător localităţii Afantou.

Cunoscând distanţa dintre cele două şcoli, măsurată de-a lungul meridianului comun (998 km) şi diferenţa celor două unghiuri (8,97 grade) pe care elevii celor două şcoli şi le-au comunicat unii altora, se poate determina cu uşurinţă circumferinţa aproximativă a Pământului. Valoarea obţinută de către elevi este de 40.041 km, apropiată de cea acceptată.

”Reconstituirea experimentului lui Eratostene a fost un bun prilej de colaborare între elevii de liceu din ţări prietene (România şi Grecia), care comunică foarte bine folosind limbajul comun al ştiinţei” - ne-a declarat prof Costel Cerchez, unul dintre coordonatori.

 

Autor Ionel Lazarică 28 Martie 2016, 21:35 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii