Educaţie şi rafinamente culinare la Şuţeşti

De Ionel Lazarică 11 Iunie 2016, 22:28 Invatamant

activitati culinare scoala SutestiÎn romanul “Proxima” al scriitoarei Cornelia Georgescu (2009) există câteva replici potrivite pentru a descrie pasiunea pe care unele cadre didactice, ce predau educaţie tehnologică în şcolile judeţului Brăila, o pun în a deschide elevilor ferestre largi spre practica vieţii sociale în general şi în speţă spre arta gastronomică, ca o sumă de cunoştinţe şi aptitudini, care, o dată însuşite, le vor fi extrem de utile, în viaţa de zi cu zi:

Lia: Nu se poate! Tu?! Să găteşti pentru noi?
Lucian: Cu mâinile mele.
Lia: Nu-mi vine să cred.
Lucian: De ce? Găseşti ceva rău în asta?
Lia: Nu, doar că... Nu mi te pot imagina pe post de bucătar. Nu ţi se potriveşte. Eşti matematician,  nicidecum  bucătar.
Lucian: Ai cumva impresia că un matematician n-ar şti să gătească?
Lia: N-am zis aşa ceva, dar... E ciudat! Ne aflăm la finele secolului XXI, într-o navă spaţială, într-o misiune spaţială, iar tocmai tu, comandantul misiunii, să găteşti... Pare straniu. Oamenii nu mai gătesc demult singuri, nici măcar pe Terra. Pentru asta există roboţi şi alte maşinării inventate în scopul ăsta.
Lucian: Ştii ceva? Oamenii au greşit enorm procedând astfel, pentru că au uitat încet-încet plăcerea de a găti, arta de a-ţi pregăti singur bucatele... E ceva grozav, mai presus de orice invenţie sau cucerire a ştiinţei. E foarte plăcut. Se numeşte gastronomie. Sau artă culinară. E o denumire deosebită. Iar mie-mi place să mă ocup de aşa ceva..”.

Un astfel de cadru didactic este şi prof. Ştefan Dumitru de la Şcoala Gimnazială Şuţeşti, care, prin activităţile pe care  le desfăşoară şi în care pune mult suflet, învaţă elevii, printre alte lucruri utile, să-şi prepare singuri hrana, chestiune esenţială pentru cei care vor pleca în curând de lângă părinţi în căutarea împlinirii, poate aici, poate în spaţiul european sau atlantic, într-un “sat global” în care orizontul este singura frontieră…

activitati practice eleviÎn acest sens, un ONG, respectiv Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila, a implementat prin primăriile din comunele Şuţeşti, Unirea şi Viziru (Lanurile) proiectul intitulat “Educaţia = antidotul sărăciei”, prin care s-au desfăşurat activităţi practic-aplicative de gastronomie, tâmplărie (strunjire lemn) şi croitorie, cel care a coordonat  primele două tipuri de activităţi fiind prof. Ştefan Dumitru. Grupul ţintă al proiectului a fost constituit din persoane adulte, care, din anumite motive, nu au avut posibilitatea finalizării studiilor gimnaziale.

La încheierea  proiectului, ca răsplată din partea organizatorilor, în dotarea şcolilor au rămas mijloacele folosite, respectiv aragaz electric, hotă, dulap de bucătărie, mese, scaune, vase şi ustensile de bucătărie, maşină de cusut şi  strung pentru lemn. Elevii claselor pregătitoare au primit ghiozdane şi rechizite, iar elevii claselor a VIII-a au beneficiat de o excursie la Bucureşti, la Palatul Parlamentului.

În afară de şcoala din  Şuţeşti, în aceeaşi măsură organizez activităţi practice de artă culinară, lucrări în lut, origami, quilling şi altele şi în şcolile din Bordei Verde şi Romanu, unde sunt titular. Am observat că elevii participă cu entuziasm şi dăruire la aceste ore şi cred că lucrurile pe care le-am creat împreună la orele de educaţie tehnologică vor avea un rol însemnat în modelarea pesonalităţii lor, în sensul adaptării la o lume în continuă schimbare” ne-a declarat prof. Stefan Dumitru.

 

Autor Ionel Lazarică 11 Iunie 2016, 22:28 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii