Educatia, cenusăreasa prioritătilor Guvernului!

De A.Frangu 29 Octombrie 2013, 13:56 Invatamant
Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) a participat Luni, 28 octombrie, la o întâlnire cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta despre nemultumirile studentilor legate de finantarea educatiei.

Studentii au cerut garantii din partea Guvernului privind respectarea articolului din Legea Educatiei Nationale care presupune alocarea a 6% din PIB pentru educatie, articol a cărui implementare a fost amânată de Ministerul Finantelor Publice până la 1 ianuarie 2014.

La întâlnire au participat Corneliu Visoianu – consilier al premierului Victor Ponta, Gigel Paraschiv – secretar de stat în Ministerul Educatiei Nationale, Alin Mitrică – secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene si Irinel Ciocioc – consilier al ministrului Tineretului si Sportului. Acestia au încercat să dea răspuns la solicitările studentilor cu privire la finantarea educatiei.

Încă o dată, nu a existat nicio asumare clară cu privire la cresterea finantării educatiei, care în ultimii ani s-a învârtit în jurul valorii de 3% din PIB. Ba mai mult, reprezentantii Guvernului se ascund în spatele fondurilor europene pe care ar putea să le atragă universitătile, recomandând studentilor să găsească ei solutii pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie, în conditiile în care acest lucru este prevăzut în Legea Educatiei Nationale si în Pactul National pentru Educatie, semnat de toate partidele parlamentare în 2008. Prin urmare, se pare că din perspectiva Guvernului responsabilitatea cresterii finantării educatiei este fie a universitătilor, fie a studentilor, nicidecum a guvernantilor.  

"Suntem dezamăgiti de atitudinea unor reprezentanti ai Guvernului care văd bugetul de stat ca un ”ciolan” care trebuie împărtit între ministere astfel încât să nu existe prea mari nemultumiri de nicio parte. De pildă, consilierul ministrului Tineretului si Sportului ne-a sugerat să ne uităm peste bugetele ministerelor din acest an, să analizăm care si-au făcut treaba eficient sau nu si să tăiem de la cei care nu au cheltuit banii eficienti. Din punctul nostru de vedere, legea bugetului ar trebui să reprezinte viziunea Guvernului de dezvoltare a statului pe termen mediu si lung, pentru că ea ar trebui să reflecte cel mai bine în ce vrea să investească statul si ce rezultate vrea să primească în timp pe termen mediu si lung. Astăzi nu am sesizat vreo viziune legată de modul în care se împarte bugetul, cel putin nu una care să îi dea educatiei importanta cuvenită. Asteptăm ca, după ce studentii vor iesi în stradă la mijlocul lunii noiembrie, agenda Prim-Ministrului să se elibereze si să fie dispus să negocieze, pentru că observăm că momentan dialogul si argumentele, oricât ar fi de bune, nu dau rezultate.” a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Pentru PRIMA DATĂ în istorie, studenţii, elevii, sindicatele, părinţii, profesorii şi rectorii se întâlnesc pentru a opri distrugerea sistemului educaţional din România!

Necesitatea urgentă de alocare a 6% din PIB pentru educatie va fi dezbătută marti, 29 octombrie 2013, în cadrul unei mese rotunde, la Bucuresti, de către reprezentantii grupurilor sociale implicate direct în domeniul educatiei. Organizatorii sunt Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR), Consiliul National al Rectorilor (CNR), Consiliul National al Elevilor (CNE), Federatia Natională a Asociatiilor de Părinti – Învătământul Preuniversitar (FNAP-IP), Federatia Natională Sindicală "Alma Mater”, Federatia Sindicatelor Libere din Învătământ (FSLI), Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret”.

Întâlnirea va avea loc Marţi, 29 octombrie, de la ora 11:00, la Casa Universitarilor din Bucureşti (str. Dionisie Lupu 36) si sunt asteptati să participe reprezentanţi ai mass-media, sindicatelor, profesorilor, studenţilor, părinţilor, elevilor şi rectorilor.

ANOSR


 

Autor A.Frangu 29 Octombrie 2013, 13:56 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate