”Credeam că se întâmplă doar în filme…” - activitate educativă la Liceul Panait Cerna

De Ionel Lazarică 06 Aprilie 2017, 22:26 Invatamant

liceul cernaZilele trecute, la Liceul Teoretic “Panait Cerna” Brăila s-a desfăşurat o activitate preventivă pe linia traficului de persoane, la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi.

Activitatea s-a intitulat “Ignoranţa ta hrăneşte sclavia sexuală!” și a avut drept scop informarea elevilor, cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în această situaţie. Astfel, într-o manieră adecvată vârstei, au fost explicate modalităţile prin care victimele sunt ademenite în reţele de prostituţie şi consecinţele acestui lucru; profilul traficanţilor, cine poate fi victimă şi etapele recrutării; rolul internetului şi, în mod deosebit, a reţelelor de socializare, în racolarea victimelor traficului de persoane.

Elevii au primit apoi sfaturi pentru utilizarea fără riscuri a internetului și le-au fost expuse principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru a evita pericolul de a fi traficaţi, instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane.

La activitate au participat circa 100 de liceeni, din clasele a IX-a C, a X-a E, a XI-a E, a XI-a F, coordonați de  prof. Iancu Mihu, prof. Deliu Ionela, prof. Toncea Angelica și prof. Rădulescu Mihai, elevi care, la bilanțul activității și-au exprimat, cu entuziasm opiniile:

A fost o experienţă interesantă şi consider că toţi copiii trebuie să participe la o astfel de oră. Traficul de persoane este un subiect care nu trebuie evitat”.

A fost o experienţă instructivă, din care am înţeles multe lucruri, cum ar fi să nu am încredere în nimeni, să fiu cu ochii în patru şi dacă e să am astfel de probleme, să apelez imediat la cineva, să nu aştept ca situaţia să se înrăutaţească”.
 
A fost o experienţă frumoasă şi ne-a oferit foarte multe de învaţat. Ceea ce credeam că se întamplă doar în filme, ni s-a spus că este adevărat şi chiar se întâmplă. O astfel de ora îţi deschide ochii să fii mai atent cu cei din jur”.

După părerea mea, traficul de persoane este foarte periculos şi ca atare trebuie să fim foarte atenţi. Mediul virtual este plin de „capcane” dar putem să le prevenim prin indiferenţă. Traficul de persoane este o crimă pe care o putem „sări” cu ajutorul poliţiei, care ne poate sfătui şi proteja”.

Pot  să spun că activitatea educativă a fost o reușită, iar inițiativa autorităților abilitate de a promova astfel de întâlniri cu elevii de liceu este binevenită, în condițiile în care tot mai mulți tineri sunt expuși pericolelor și tentațiilor lumii în care trăim” - ne-a declarat prof. Butnaru Fabian, directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 06 Aprilie 2017, 22:26 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii