”Panait Cerna”, liceul cu vitralii sonore

De Ionel Lazarică 20 Decembrie 2018, 20:25 Invatamant

Dorin SiposȘi totuși, de unde atmosfera aceea de cenaclu folk de demult, în după-amiaza cu copaci înghețați și suflete calde? Nu a făcut decât să povestească, este adevărat, în acorduri de chitară, despre zăpadă și poezie, despre rugile pentru părinți, despre dragoste și ”cafeaua amară” a lui Sorescu, despre ”decembre” și însingurările lui Bacovia, despre risipiri și iluzii..

La fel a făcut cu amintirile despre Cenaclul ”Flacăra”, despre ”Colibri”, formația care l-a consacrat, despre Adrian Păunescu și nemuritoarele lui versuri, dar și despre ”Focul vânăt”, trăit sfâșietor de Esenin și interpretat admirabil de Alifantis, unul dintre colegii de atunci.

Pe acorduri de chitară au fost depănate povestiri, uneori triste, alteori amuzante, despre  nenumăratele concerte la care a participat, împreună cu legendele folk ale Cenaclului ”Flacăra”, despre cenzură, compromis și artă autentică, într-un timp în care lumea avea alte puncte cardinale..

Nu a lipsit, într-un moment ca acesta, bineînțeles, copilăria cu inocența și jocurile ei din vacanțele petrecute la bunici, adolescența vibrantă (a făcut parte din prima promoție a liceului) dar și tinerețea cu nostalgicele ei jocuri ”de-a vacanța”.

Peste toate s-au așternut, ca niște troiene, versuri care au încercat și încearcă să scoată la iveală, chiar și-n lumea noastră mercantilă și înstrăinată, ce este mai bun și profund din sufletul omenesc:
”Am luat zăpada și-am băut, locul alb pe unde n-ai trecut”- N.Cassian;
”Ninge peste buze, ninge peste pleoape/Ninge peste îngeri, ninge peste văi/Ninge peste clopot, ninge peste ape/Ninge incredibil peste ochii tăi”A. Păunescu;
”Mulțumesc, nu-mi răspundeți./Nu am timp de răspunsuri./Abia dacă am timp să pun întrebări...” M.Sorescu

Spectacolul de muzică, poezie și suflet, de neuitat, a fost susținut de prof. de educație muzicală Dorin Șipoș, una dintre personalitățile remarcabile ale folkului românesc, cu drag, pentru colegii săi.

 

Autor Ionel Lazarică 20 Decembrie 2018, 20:25 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Panagiota Variamidi 01 Octombrie 2019, 23:11

    „La caravan serai pe prispā... arabii stau într-o elipsā? ... Zîmbetul moale de pe dinti... se scurge-n bārbile fierbinti..... Ce momente minunate ne-ai oferit... Multumesc Profesore, pentru cā m-ai învātat chitarā si pentru amintirile frumoase care nu s-Au sters

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii