Noi apariţii editoriale: auxiliare de fizică avându-l ca autor pe profesorul Traian Anghel

De Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2019, 14:57 Invatamant

coperta ghidUnul dintre cei mai prolifici autori de carte şcolară din Brăila, profesorul Traian Anghel de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, a publicat anul acesta (în septembrie și noiembrie) două noi auxiliare didactice: “Ghid de fizică pentru clasa a IX-a şi bacalaureat – Mecanică” și  “Fizică – Probleme alese pentru clasele IX-X şi bacalaureat”, ambele volume putând fi achiziționate din librării, inclusiv online.

Prima carte  “Ghid de fizică pentru clasa a IX-a şi bacalaureat – Mecanică”  a apărut în luna septembrie 2019, la editura Prestige din Bucureşti. Ghidul de fizică se adresează atât elevilor de clasa a IX-a din filiera teoretică (profilul real, toate specializările), filiera vocaţională (profilul militar) şi filiera tehnologică (profilul tehnic) interesaţi de studiul fizicii, cât şi elevilor din clasa a XII-a care se pregătesc pentru susţinerea examenului de bacalaureat.

Cartea  este un ghid complet pentru studiul mecanicii în liceu, având atât un conţinut teoretic, cât şi unul aplicativ (cel din urmă fiind reprezentat de un număr important de probleme rezolvate).

Cartea are mai multe capitole, toate cu structuri similare,  incluzând
- cunoştinţele teoretice de bază, obligatorii, propuse de programa şcolară în vigoare, în care sunt cuprinse definiţii, enunţuri, reguli, proprietăţi, clasificări şi observaţii;
- activităţi de consolidare a învăţării care constau în rezolvarea detaliată a unor probleme, având două niveluri de dificultate: înţelegere şi aplicare şi exersare;
- probleme propuse, însoţite (în secţiuni distincte ale capitolelor) de analiza rezolvării acestora, pentru nivelul de aprofundare şi performanţă.

“Fizică – Probleme alese pentru clasele IX-X şi bacalaureat”, cea de-a doua carte, a apărut în luna noiembrie 2019 la editura Paralela 45 din Piteşti. Această carte se adresează atât elevilor din clasele a IX-a şi a X-a pentru a fi utilizată în scopul consolidării şi aprofundării conţinuturilor prevăzute de programa şcolară, cât şi celor din clasa a XII-a care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat. De asemenea, elevii pot folosi cartea pentru studiu suplimentar, acasă.

Cartea cuprinde probleme de fizică pentru a căror rezolvare sunt necesare cunoştinţe dobândite prin studiul acestei discipline în clasele a IX-a şi a X-a. Zece capitole și două anexe - aceasta este structura cărții. Capitolele cărţii, zece la număr, sunt distribuite în patru părţi: Mecanică, Optica geometrică (studiate în clasa a IX-a), Elemente de termodinamică şi Producerea şi utilizarea curentului continuu (studiate în clasa a X-a) iar partea a cincea o constituie anexele.

Prima parte şi ultimele două se regăsesc integral în programa de bacalaureat, iar cea de-a doua parţial. Partea a cincea a lucrării - anexele - conţine probleme distribuite în două capitole: Elemente de statică şi Efectul magnetic al curentului electric.

Structurate identic, capitolele şi anexele cărţii au fiecare câte trei componente:
- un scurt breviar teoretic în care sunt expuse în rezumat cunoştinţele necesare pentru rezolvarea problemelor propuse,
- enunţurile acestor probleme
- rezolvările lor complete şi detaliate.

Si profesorii pot utiliza lucrarea ca auxiliar didactic, atât pentru lucrul la clasă, cât şi în scopul realizării fişelor de lucru şi a testelor de evaluare.

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2019, 14:57 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii