De cincizeci de ani, condamnat la a şlefui „diamante”: Liceul Panait Cerna

De Ionel Lazarică 21 Noiembrie 2016, 18:25 Invatamant

liceul Panait CernaLa 15 septembrie 1966 îşi deschidea cursurile în oraşul Brăila un nou lăcaş de învăţământ: Liceul de Cultură Generală Nr. 5 Brăila. A trecut de atunci o jumătate de veac Cea dintâi filă de istorie a liceului nostru a început a se scrie în ziua de 15 septembrie 1964 când se înființează Școală generală de 8 ani nr. 26. La numai două luni de la inaugurare, printr-o decizie a Sfatul Popular al Raionului Brăila, se schimbă denumirea școlii din Școală Generală de 8 ani nr. 26  în Școală Generală de 8 ani nr. 23 Brăila.

Liceul de Cultură Generală Nr. 5 Brăila a fost înfiinţat la 15 septembrie 1966 pe locul Oborului de cereale, acolo unde au fost improvizate nişte ateliere de reparaţii de maşini agricole ale Trustului Gospodăriilor Agricole de Stat Brăila, ateliere ce s-au mutat din luna februarie 1963 într-o construcţie proprie situată în afara oraşului. Înfiinţarea liceului răspundea unei necesităţi obiective a învăţământului brăilean, fiind determinată de creşterea populaţiei şcolare, atât ca urmare a încheierii, în anul şcolar 1964-1965, a procesului de generalizare a învăţământului de 8 ani, cât şi a profundelor mutaţii socio-edilitare şi demografice din zona de vest a oraşului. Într-adevăr, cunoscut mai ales ca un centru comercial şi cultural, Brăila este cuprinsă de tumultul transformărilor din acei ani, cunoscând un amplu proces de industrializare şi modernizare.

În anul 1971 în baza hotărârii organelor locale, denumirea liceului nostru s-a schimbat din Liceul de Cultură Generală nr. 5  Brăila în Liceul de Cultură Generală ”Panait Cerna” Brăila, fapt generalizat și de alte licee din municipiu. În  anul 1978 îşi schimbă din nou titulatura în Liceul Industrial Metalurgic ”Panait Cerna”.
(sursă :  Monografia Liceului Panait Cerna Brăila. File din viața unei școli, Ediția a II-a, 2002, autori profesorii:Angela Țîrulescu, Aurica Toma, Gheorghe Gheorghiță şi  Raluca Sima )
dir. liceul Cerna
”Acum, la împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare, LICEUL TEORETIC “PANAIT CERNA” din Brăila, a reuşit să strângă în jurul său o mare “familie” şi invitaţi foarte dragi sufletului nostru.

Astăzi, întreaga “familie” “PANAIT CERNA”, şi-a  adus aminte, cu nostalgie, de poetul care a dat numele liceului, dar şi de profesorii şi elevii care au trecut la cele veşnice, în cadrul unei slujbe religioase de comemorare. Aceasta a fost oficiată de preoţii Gheorghe Marinescu şi Cristian Gagu, cărora le mulţumesc pentru sprijinul acordat.

Mâine, 22 noiembrie 2016, va avea loc un spectacol aniversar, o punte “ÎNTRE IERI ŞI AZI…”, organizat la Teatrul Maria Filotti din Brăila, pentru a ne bucura împreună de înţelepciunea generaţiilor care s-au succedat de-a lungul celor cinci decenii în acest lăcaş de cultură brăilean.” - ne-a declarat prof. Nicoleta Bujor, directorul liceului

 

Autor Ionel Lazarică 21 Noiembrie 2016, 18:25 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

 1. Aramă Mihaela Viorica 22 Noiembrie 2016, 08:29

  Am terminat acest liceu în 1978..... Am petrecut 12 ani în acest lăcaș de învățământ. ...Din clasa I... Au fost ani ffffff frumoși. Dl învățator Lupaşcu, .... gata !!!!! Mă apuca nostalgia și sunt la servici. ... ......LA MULȚI ANI !drag liceu. La mulți ani ! Pentru toate cadrele didactice. Mult succes elevi !!!!

 2. Mariana Gorczyca 22 Noiembrie 2016, 11:56

  Cu regretul ca nu am putut fi prezentă la aniversare, va transmit de la distanță urările mele de viață lungă, performante didactice, absolvenți de care să fiți mândri peste ani! Mariana Gorczyca, absolventă \"panaită\" :), promoția 1975.

 3. geta stefanescu 22 Noiembrie 2016, 19:14

  Sant una din absolventele Liceului Panait Cerna/promotia 1973-a4-a din scurta istorie a liceului Am beneficiat de o educatie aleasa ,facuta de cadre didactice -dedicate profesiei Mult succes in continuare,

 4. EPURAS STELICA 11 Aprilie 2020, 12:52

  AM TERMINAT IN ANUL 1973 LA CLASA PROFESOR EPURE CONSTANTIN.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii