ANOSR | 90% reducere la tren – bilet de salvare pentru studenți

De Comunicat 08 August 2022, 20:10 Invatamant

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) exprimă prezenta poziție publică privind necesitatea majorării subvenției acordate la transportul feroviar și cu metroul pentru studenți de la 50% la 90%. În perioada 2017-2021, între adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 2/2017 și adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 8/2021, toți studenții înmatriculați la studii universitare cu frecvență în România au beneficiat de gratuitate la transportul feroviar, clasa a-II-a.

Această facilitate a fost de natură să asigure o serie largă de beneficii directe și imediate pentru studenți, precum creșterea accesibilității studiilor pentru studenții navetiști, a implicării în acțiuni de voluntariat, a posibilității de a participa la diverse evenimente pentru studenți și tineri. În contextul în care România este penultima țară din UE la cheltuieli publice/student și luând în considerare că alte state (precum Slovacia sau Bulgaria) au politici similare sau ponderi net superioare celei de 50% din prezent, credem că toate acestea nu pot reprezenta decât un beneficiu pentru mediul universitar din România.

În primul rând, ANOSR a arătat faptul că impactul bugetar al acestei măsuri a fost nesemnificativ, prin raportare la beneficiul adus; de altfel, la mai bine de un an de la eliminarea acestui beneficiu pentru studenți, poate fi relevat, atât din datele financiare, cât și cu ochiul liber, faptul că dispariția acestei facilități nu a ajutat în vreun fel semnificativ bugetul de stat. O astfel de subvenție reprezintă, într-adevăr, o formă de protecție socială a studenților din România și suntem convinși că, având în vedere specificul socio-economic al mediului studențesc din țara noastră, aceasta este necesară și utilă.

În al doilea rând, în contextul creșterii prețului la combustibil, a creșterii prețurilor la biletele de tren și a măsurilor de protecție pe care statul român le ia deja față de aceste scumpiri (ex: subvenționarea prețului la benzină și motorină cu 50 de bani/litru), acordarea unei astfel de facilități ar fi o măsură extrem de inteligentă, dat fiind faptul că ar putea fi acordată o subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură, în majoritatea ei covârșitoare, de resurse financiare semnificative.

În al treilea rând, exact în contextul acestor scumpiri, o astfel de măsură ar fi înclina semnificativ balanța în favoarea transportului feroviar și cu metroul, un transport ecologic, verde, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze, inclusiv prin raportare la politicile europene.

În final, având în vedere faptul că unul dintre așa-zisele argumentele invocate la momentul eliminării gratuității a fost faptul că studenții rezervau bilete fără a avea intenția de a le folosi, blocând astfel accesul celorlalți pasageri, ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă.

 

Autor Comunicat 08 August 2022, 20:10 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii