”Știi unde este biblioteca?”. Anchetă la Liceul Panait Cerna

De Ionel Lazarică 25 Octombrie 2017, 22:04 Invatamant

Doritorii de senzațional vor fi cu siguranță dezamăgiți de faptul că ancheta în cauză este una pur didactică, efectuată cu elevii claselor a XI-a D, E și F (diriginți prof. Voiculeț Gabriel, prof.Deliu Ionela și prof. Dobre Carmen),ca o punere în practică a cunoștințelor însușite în cadrul orelor de sociologie.

elevi clasa XI E
Astfel, echipe de elevi formate din 4-7 membri, au efectuat o anchetă sociologică în liceu, pe parcursul a două săptămâni, având în vedere structura unei anchete standard, respectiv stabilirea problemei de studiat, cu obiectivele ce urmează a fi evaluate, studiul bibliografiei problemei, formularea ipotezelor de lucru, elaborarea întrebărilor aferente chestionarului sau interviului, determinarea eșantionului reprezentativ, aplicarea chestionarului sau realizarea interviului, potrivit eșantionului stabilit la nivelul claselor selectate, analiza și sinteza rezultatelor obținute   și compararea acestora cu ipotezele formulate la începutul anchetei.

Au fost abordate teme diverse, precum atitudinea față de lectură a elevilor de liceu, modalitățile de petrecere a timpului liber, influența mass-media asupra comportamentului moral-civic al elevilor, comunicarea dintre părinți și copii etc. În acest sens au fost elaborate circa 10-15 întrebări, pertinente, care au atins în mare măsură chestiunile esențiale ale temelor abordate.

elevi clasa XI F
Ulterior echipele de anchetatori, care au lucrat eficient, prin împărțirea sarcinilor, au procedat la analiza și sinteza rezultatelor obținute în urma investigațiilor și compararea acestora cu ipotezele formulate la începutul cercetării. Ca o curiozitate, de multe ori ipotezele s-au dovedit a fi simple prejudecăți, care au fost infirmate total sau parțial de rezultatele cercetării.

Fiecare echipă de investigatori și-a susținut apoi în fața colegilor proiectul, având loc dezbateri interesante pe marginea acestuia, experiențele și dificultățile întâmpinate fiind împărtășite celorlalți anchetatori.

În legătură cu temele cercetării, au fost intervievate și cadre didactice precum prof Gagu Adelina, prof.Ionescu Sorin, prof. Voiculeț Gabriel, prof. Bejan Cristian și prof. Mihu Iancu, care au răspuns solicitărilor cu mult interes și amabilitate, reușind, prin răspunsurile date, să aducă completări substanțiale anchetelor desfășurate.

”Am fost informată despre acest demers didactic inedit, desfășurat în scopul legării noțiunilor teoretice de practică și am aflat că elevii s-au descurcat admirabil, cu profesionalism și devotament, ceea ce contribuie, dacă ar fi să mă exprim în spiritul anchetei sociologice, la confirmarea unor ipoteze privind seriozitatea lor” - ne-a declarat prof. Picuș Veronica, directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 25 Octombrie 2017, 22:04 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii