Cum ajuta comunicarea studiata la clasa in evolutia ulterioara a elevului si de ce este comunicarea importanta?

De Mihai Vintilă 30 Septembrie 2020, 21:09 Invatamant

romana clasa a 6-a

In manualul de limba si literatura romana clasa 6 exista si capitole dedicate comunicarii. Chiar daca informatia pare complexa pentru elev, comunicarea aduce beneficii considerabile pe termen lung.

A fi capabil sa comunici eficient este una dintre cele mai importante abilitati de invatat. Comunicarea este definita ca transferul de informatii pentru a produce o mai buna intelegere. Poate fi realizata vocal (prin schimburi verbale), prin media scrisa (carti, site-uri web si reviste), vizual (folosind grafice, diagrame si harti) sau non-verbal (limbaj corporal, gesturi, ton de voce si expresie). Toate aceste mijloace de comunicare sunt abilitati esentiale, care sunt vitale pentru o cariera de succes.

Avand abilitati puternice de comunicare ajuta in toate aspectele vietii - de la viata profesionala la viata personala si tot ceea ce se incadreaza intre ele. Din punct de vedere al afacerilor, toate tranzactiile rezulta din comunicare. Bunele abilitati de comunicare sunt esentiale pentru a permite celorlalti sa inteleaga informatiile transmise mai rapid si mai eficient.

In schimb, abilitatile slabe de comunicare duc la neintelegeri si frustrari frecvente. Intr-un sondaj LinkedIn 2016 realizat in Statele Unite, comunicarea a fost in topul celor mai cautate abilitati soft din randul angajatorilor.

Ascultarea

Pentru a deveni un bun comunicator, este important sa fii un bun ascultator. Este important sa practici ascultarea activa - acorda o atentie deosebita celor spuse de ceilalti si clarifica ambiguitatile reformuland intrebarile pentru o mai buna intelegere. In orice manual romana clasa 6, exercitiile pun elevii sa comunice, sa asculte si sa puna intrebari unii altora.

Concizia

Transmite mesajul in cat mai putine cuvinte. Nu folosi cuvinte de umplere in exces. Jocurile de cuvinte vor determina ascultatorul sa fie foarte confuz. Evita sa vorbesti excesiv si nu folosi cuvinte care pot genera confuzii.

Limbajul corpului

Este important sa practici un limbaj corporal bun, sa folosesti contactul vizual, sa utilizezi gesturile cu mainile si sa urmaresti tonul vocii atunci cand comunici cu ceilalti. O pozitie relaxata a corpului cu un ton prietenos te va ajuta sa fii mai usor inteles.

Contactul cu ochii este important in comunicare - priveste persoana in ochi pentru a indica faptul ca esti concentrat pe conversatie. Dar asigura-te ca nu privesti persoana in exces, deoarece aceasta o poate face sa nu se simta confortabil. Toate aceste notiuni sunt studiate si la romana clasa 6.

Increderea

Fii increzator in ceea ce spui si in interactiunile tale de comunicare cu ceilalti. A fi increzator poate fi la fel de usor precum mentinerea contactului vizual, mentinerea unei pozitii relaxate cu corpul si mentinerea unui discurs concis. Incearca sa nu faci ca enunturile sa sune ca intrebari si evita sa incerci sa pari agresiv sau sa ai un discurs deprimant.

Tratarea deschisa a problemelor

In situatiile in care nu esti de acord cu ceea ce altcineva vrea sa spuna, fie ca este vorba de un angajator, un coleg de munca sau un prieten, este important sa simpatizezi cu punctul de vedere al acestora, decat sa incerci pur si simplu sa iti transmiti si sa iti impui mesajul. Respecta parerea celorlalti si nu recurge niciodata la denigrarea celor care nu sunt de acord cu tine.

Respect

Respectarea a ceea ce au altii de spus este un aspect important al comunicarii. A fi respectuos poate fi la fel de simplu ca a fi atent la ceea ce o persoana vrea sa spuna, sa folosesti numele persoanei si sa nu fii distras. Respectandu-i pe ceilalti, cealalta persoana se va simti apreciata, ceea ce va duce la o conversatie mai cinstita si mai productiva.

Utilizarea modului corect de comunicare

Exista mai multe forme de comunicare diferite de utilizat - este important sa o alegi pe cea potrivita. De exemplu, comunicarea personala despre probleme grave (concedieri, modificari salariale etc.) este mai potrivita decat trimiterea unui e-mail cu privire la acest aspect.

Abilitati bune de comunicare pentru o cariera excelenta

Succesul in cariera necesita abilitati bune de comunicare. A fi un comunicator excelent te poate ajuta sa iti impulsionezi cariera. O buna abilitate de comunicare te poate ajuta sa treci mai usor procesul de selectie. A fi capabil sa articulezi bine cuvintele ofera un avantaj semnificativ.

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 30 Septembrie 2020, 21:09 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii