Anul 2001. Călătorie către sine, la Biblioteca Județeană Brăila

De Ionel Lazarică 13 Iunie 2019, 22:51 Invatamant

elevi Cerna

 

elevi Cerna 1

În urmă cu câteva zile, elevii din clasa a XI-a D (diriginte prof. David Ecaterina), a Liceului Teoretic ”Panait Cerna”, au desfășurat o activitate didactică mai puțin obișnuită, la sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”.

Activitatea s-a intitulat ”Drum către mine însumi” și  s-a constituit într-o călătorie în timp, către începuturile existenței lor, ca o aplicație la lecțiile de sociologie, mai precis la lecția care tratează analiza documentară.

Analiza documentară, ca metodă de cercetare sociologică este utilizată mai ales în situațiile în care cercetătorul nu are acces direct la realitățile sociale pe care intenționează să le investigheze. Informații referitoare la aceste realități se găsesc însă sub alte forme:arhive publice sau private, jurnale personale, corespondență, ziare, reviste etc.

Aceste informații sunt prelucrate și utilizate de sociolog în verificarea ipotezelor enunțate. Există anumite tehnici ale analizei de conținut, care au în vedere posibilitatea de anticipare a unor evenimente, stabilirea mesajelor evidente dar și a celor latente, a efectelor produse de acestea etc.
Concret, elevii în cauză, născuți în anul 2001, au avut ca temă identificarea în cadrul colecțiilor ziarelor locale și naționale, din anul 2001, cu specific divers, de la știri sociale, economice sau sportive până la cele culturale, a ziarelor cu datele de naștere ale fiecăruia.


S-a urmărit descoperirea de către elevi a evenimentelor majore care s-au produs odată cu venirea lor pe lume, evenimente care, poate, le-au influențat viețile, sau urmează să le influențeze...

Ziarele cu pricina au fost fotografiate și urmează să fie supuse unei analize documentare, urmând ca fiecare elev să  susțină în fața clasei, la începutul anului școlar următor, propria analiză, după structura și îndrumările primite în cadrul lecțiilor de sociologie.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul substanțial și bunăvoința doamnelor care au în grijă arhiva și sala de lectură, ale instituției menționate, respectiv Adriana Mînzu, Monica Ionescu, Carmen Damian și Elisaveta Drăghici.

 ”Aplicațiile de acest tip au un înalt caracter formativ, pregătind elevii pentru viață și determinându-i să rețină noțiunile cu scopul de a le aplica și nu pentru nota peste care, încet, încet, se va așterne uitarea...” - ne-a declarat prof. Picuș Veronica, directorul Liceului ”Panait Cerna”.       

 

 

Autor Ionel Lazarică 13 Iunie 2019, 22:51 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii