ANOSR sprijină studenţi defavorizaţi prin tabere speciale la mare!

De Redactia 29 Iulie 2014, 10:26 Invatamant
Studenţii cu venituri reduse, orfani, cu dizabilităţi, de etnie romă, proveniţi din mediul rural sau proveniți din casele de copii sau plasament familial vor putea aplica pentru un loc de tabără la mare pus la dispoziţie de Alianţa Naţională a Organizațiilor Studențești din România!

În fiecare an, Ministerul Tineretului și Sportului pune la dispoziția structurilor care promovează voluntariatul în rândul studenților un număr de locuri de tabără. ANOSR, ca principal promotor al echității și incluziunii în învățământul superior, a ales să folosească aceste locuri pentru a veni în sprijinul studenților cu probleme sociale, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra dificultăților pe care aceștia le întâmpină în urmarea studiilor universitare și a importanței luării de măsuri active pentru integrarea lor în mediul universitar .

Studenții doritori trebuie să completeze până la data de 5 August un formular și să trimită online o serie de documente justificative prin care să facă dovada încadrării în cel puțin una din categoriile vizate. Informații complete despre acest proces pot fi găsite pe pagina web a federației – www.anosr.ro.

În cadrul taberelor, ANOSR va organiza o serie de discuții și dezbateri cu participanții în care se vor aborda problemele cu care studenții din medii defavorizate se confruntă în viața studențească și măsurile care ar trebui luate în acest sens de către decidenți.

La începutul acestui an, ANOSR a atras atenția asupra ratei uriașe de abandon universitar din România – 40% din studenții înmatriculați în primul an de studiu nu ajung să finalizeze studiile, cei mai mulți ajungând în situația aceasta fie din cauza problemelor financiare, fie din lipsă de consiliere și orientare, fie din probleme de integrare în mediul academic.

ANOSR a propus atunci o serie de măsuri care ar putea rezolva o parte din aceste probleme, printre care creșterea bursei sociale astfel încât să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede legea sau investiții în eficientizarea centrelor de consiliere și orientare din universități. Momentan aceste soluții nu au fost aprobate de Ministerul Educației, deși se așteaptă ca până la începutul următorului an universitar să apară o metodologie de funcționare a centrelor, care să vină în folosul studenților, ANOSR trimițând deja o propunere către Minister care așteaptă un răspuns.

Cu gândul la studenții care întâmpină numeroase probleme și totuși, cu eforturi și sacrificii mari din partea lor și a familiei, reușesc să urmeze studiile universitare, organizațiile membre ANOSR au hotărât să folosească locurile de tabără care le-au fost puse la dispoziție pentru a ajuta acești studenți să-și petreacă vacanța la mare. Vrem să aflăm de la studenții cu probleme sociale cum se descurcă, ce nevoi au și ce putem face pentru ca parcursul lor în universități să fie unul cât mai apropiat de normal. Sperăm ca inițiativa noastră să aibă ecou și în acțiunile viitoare ale Ministerului Educației și ale altor instituții publice cu atribuții specifice” – Cristi Popescu, Vicepreședinte ANOSR

Mihai Dragoș - Președinte ANOSR

 

Autor Redactia 29 Iulie 2014, 10:26 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii