Noi negocieri între studenti si Ministerul Educatiei!

De A.Frangu 22 Noiembrie 2013, 09:20 Invatamant
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) s-a întâlnit în cursul zilei de 20 noiembrie, cu ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, în vederea reluarii negocierilor privind bugetul care va fi alocat pentru educatie în 2014.

Fata de cele discutate anterior, la solicitarea ANOSR, Ministerul Educatiei va propune o crestere a fondului de burse cu 10% si o va transmite spre dezbatere catre Parlament si totodata, si-a manifestat deschierea pentru aprobarea unei metodologii de functionare a centrelor de consiliere si orientare în cariera propusa de ANOSR.

În cadrul întâlnirii s-a discutat si despre perspectivele de crestere considerabila a bugetului alocat educatiei pentru anul 2014, Ministrul delegat neputându-si asuma procentul de 6% cerut de studenti si regasit în Legea Educatiei Nationale, conform comunicatullui de presa al ANOSR.

Totodata, ministrul delegat a anuntat ca va exista un document încheiat între Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Finantelor în care se vor trasa linii strategice cu privire la finantarea educatiei pentru urmatorii ani, însa a evitat sa ofere asigurari ca procentul de 6% din PIB pentru educatie va fi alocat în urmatorii ani.

ANOSR a organizat miercuri, 13 noiembrie 2013, proteste care au scos în strada aproximativ 10.000 de studenti în întreaga tara, acesta fiind cel mai mare protest studentesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a actiunilor ANOSR, guvernul a anuntat joi o crestere cu 10% a subventiei camine – cantine, rezolvând partial una din revendicarile studentilor. Guvernul a anuntat si cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 10%, pentru care ANOSR militeaza din 2012, si va plati de asemenea în 2014 sumele datorate de universitati profesorilor, ca urmare a pierderii în instanta a proceselor survenite în urma taierilor salariale din 2010, evitând situatia în care aceste sume ar fi trebuit platite de universitati din alte venituri, inclusiv cresteri ale taxelor platite de studenti.
 Bugetul alocat educatiei creste cu 9.5% însa ramâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% si mult sub solicitarea studentilor, elevilor, sindicatelor, parintilor si rectorilor, de 6% din PIB.

"Ministerul va propune o crestere a fondului de burse cu 10% si o va transmite spre dezbatere catre Parlament. Noi speram ca aceasta crestere sa se reflecte în valoarea bursei sociale care sa acopere cheltuielile minime de cazare si masa, asa cum prevede legea, fara sa duca însa la o scadere a numarului de burse. Referindu-ne la rezultatele negocierilor, putem spune ca exista pâna acum câteva solutionari partiale ale revendicarilor noastre, însa cu toate acestea bugetul pentru educatie este mult prea mic pentru a putea sustine schimbari majore de calitate a sistemului de învatamânt superior. Negocierile vor continua si în urmatoarea perioada iar în cazul în care nu vor exista si certitudini ale altor cresteri pe care studentii le solicita, suntem pregatiti sa continuam demersurile de protest” – a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.


 

Autor A.Frangu 22 Noiembrie 2013, 09:20 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii