Tur ghidat Brăila - Brăila city tour – hai și tu !

De Mihai Vintilă 25 Februarie 2016, 12:30 Interviu

Discutie cu Gabriel Lala - Proilavia Braila 

De ce Tur ghidat si de ce City tour ?
Conceptul de city tour a apărut din necesitatea vizitatorilor și a turiștilor (cei care stau mai mult de 24 ore într-un loc), care vin într-o anumită zonă – de a admira obiective turistice, de a afla povești, de a asculta istoria veche și recentă a orașului, însoțiți de un ghid local cu experiență. Este cunoscut faptul că o clădire veche sau o anume stradă nu spune mai nimic dacă nu îți explică cineva și o mică poveste din interiorul ei …

De ce Brăila city tour ?
Mircea Lala - Braila city tour Brăila are o istorie impresionantă, zbuciumată și fosta Cetate a Brăilei este cu adevărat superbă, trebuie doar redescoperită. Are un centru istoric cu o suprafață foarte mare, cu numeroase străduțe amintind de vremurile apuse (Orientului, Brașoveni, Bastionului, Zidari, Cojocari, etc…). Un tur al Brăilei este mult mai deosebit dacă turiștii sau vizitatorii, chiar și localnicii, îl parcurg apelând la un ghid local. Este un tur pe care derulez într-o manieră nonformală, cu povești hazlii și multe informații despre personalități ale Brăilei, clădiri, străduțe, precum și elemente din natură întâlnite pe traseu (arbori, parcuri,etc.). Pentru a ne rătăci prea mult prin zona veche ….. am mereu cu mine o busolă turistică, astfel facem și puțină orientare practică pe teren.

Ce programe turistice oferiți în anul 2016 și cît durează un tur ghidat ?
Pentru anul 2016 am început cu câteva trasee turistice, toate sunt la pas – walking tour și cuprind multe obiective turistice, clasificate ca monumente istorice sau nu. Este și un mod plăcut de a-ți petrece timpul, în aer liber, chiar și pentru brăileni. Am conceput mai multe variante – long tour – 3 ore, middle tour- 2 ore, short tour-1 oră, în funcție de timpul disponibil pentru grupurile de participanți și ceea ce doresc să vadă în special. Am conceput și alte tururi atât în orașul Brăila, dar și în județ -disponibile la cerere.

Cine poate apela la turul oferit de dumneavoastră ?
Turul ghidat îl adaptez în funcție de participanți, ofer tururi ghidate pentru toate categoriile, fără discriminare. Desigur, de exemplu - un turul ghidat pentru copii conține povești adaptate lor, cu multă mișcare, jocuri pe traseu, dar și odihnă activă. Organizez tururi ghidate și personalizate sau pentru un grup mic de prieteni, colegi. Astfel, îmi doresc ca participanții să rămână cu o amintire frumoasă despre Brăila.

Ce experiență aveți în domeniul turismului ?
În anul 1999 am înființat împreună cu un grup de prieteni - Asociația Clubul de Turism PROILAVIA (nume istoric al Brăilei …) și am derulat în calitate de manager de proiecte multe activități, proiecte la nivel local, național și european, pentru copii, tineri, adulți, persoane cu dizabilități. De mulți ani organizez Școala de Turism și Aventură Proilavia, prin care inițiez în tainele turismului, naturii, muntelui pe cei dornici de a învăța teoretic și practic noțiuni despre turism și nu numai. Am și specializare de ghid turistic/agent turism, precum și certificat autorizat de lucrător de tineret. Am inițiat și organizez numeroase excursii, drumeții prin zone superbe -multe apropiate de Brăila – Dobrogea, Munții Măcinului, Munții Vrancei, Buzău, dar și în județul Brăila - Mănăstirea Măxineni, Pădurea Viișoara, Muzeul din Ianca, plimbări în localități rurale de pe malul Dunării, lacul Blasova, tradiții, precum și alte zone și obiective atractive.

Cum se poate participa la Brăila city tour ?
Persoanele care doresc o asemenea experiență mă pot contacta pentru detalii și înscrieri pe e-mail – proilaviabraila@yahoo.com, facebook – Brăila city tour. Voi organiza și evenimente publice, urmînd ca ziua și ora să fie anunțate în prealabil în social media. Mai multe găsiți la adresa www.lalagabriel.wordpress.com, secțiunea Tururi turistice Brăila.

Câteva opinii despre turismul urban românesc ?
Personal apreciez un oraș deosebit pe care am avut ocazia să-l vizitez (chiar am dormit cu cortul în mijlocul cetății, în curtea unui localnic la una din edițiile Festivalului Medieval). E vorba de orașul medieval Sighișoara. Urmează orașul Craiova – cu centru istoric deosebit ( este un oraș frumos … poate și pentru că aici mi-am petrecut 4 ani din viață în timpul facultății), Timișoara - un oraș viu pe malurile râului Bega, Sibiu – pentru modul în care arată centrul istoric și Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Brașov – orașul cu aer montan în care mergi cu rucsacul în spate și nimeni nu se uită urât la tine…. Îmi propun să descopăr frumuseșile și poveștile Cetății Oradea, să revăd Cetatea Alba Carolina, dar și alte orașe în care nu am ajuns până acum sau nu le-am mai vizitat de mulți ani.

Ce v-ați dori ?
Îmi doresc și sper să existe mai multe zone pietonale în zona istorică a orașului Brăila, dacă se poate și complet pietonale, și să nu mai facem slalom printre mașini parcate pe trotuare ! Iar pentru cei pasionați de fotografie –mi-aș dori ca multe obiective să poată fi admirate în toată splendoarea lor și să dispară pe cât se poate garduri ruginite și cabluri,fire de pe unii stâlpi care nu dau o notă de trecere.

Un gând pentru cititorii Infoest ?
Vă doresc sănătate și optimist, să vă poarte pașii frumos prin viață, cu amintiri plăcute. Petreceți cât mai mult timp în natură și bucurați-vă de ceea ce aveți !

 

Autor Mihai Vintilă 25 Februarie 2016, 12:30 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Lucia Dumitru 27 Februarie 2016, 18:34

    Stimate d-le. Mihai Vintila, aceasta postare a coincis cu comentariul meu, facut deunazi, pe marginea discutiei online cu privire la amplasarea chioscului de informare turistica. Locuiesc în Büdingen/Germania si aceste tururi ghidate fac parte din cultura oraselului nostru, din atractia turistica a centrului istoric si castelului medieval de care dispunem. Ma bucur mult sa aflu ca exista cineva, de specialitate, care si-a propus sa introduca la Braila acest mod aproape obligatoriu, as spune eu, pentru un oras care îsi afirma valoarea istorica si culturala de sute de ani. Va sustin cu toata convingerea în acest proiect. Va stau la dispozitie la întrebari legate de acest domeniu, la scara locala. V-as da chiar o sugestie: nu uitati sa intercalati în turul dvs. o mica pauza într-o cafenea sau o terasa, pentru un mic ragaz si o gura de lichid...La o masa, în tihna, povestile au mai multa ascultare si deshidere. Cu cele mai sincere sentimente si multe salutari. Lucia Dumitru

  2. Vintila Mihai 29 Februarie 2016, 10:37

    Voi trimite domnului Gabriel Lala propunerea dvs. Si eu am facut tururi de oras in Germania si confirm ca sunt foarte bine organizate si ca au succes.

  3. gabi 29 Februarie 2016, 11:23

    Buna ziua d-na Lucia Dumitru ! Ma bucur ca apreciati initiativa Braila city tour si multumesc pentru sfaturile dumneavostra ! Sunt multe obiective care trebuie vazute de vizitatori si turisti, iar modul in care il derulez,combinat cu povesti picante din istoria Braila, intr-un ritm deosebit va fi pe placul tuturor ! Va astept la Braila ! Am primit si de la d-l Vintila sfaturile !

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii