Zilele Zăvoenilor - comuna Zăvoaia - 369 ani atestare documentară

De Gabriela Popa 07 Octombrie 2012, 18:44 InfoZone
Locuitorii comunei brăilene Zăvoaia au cinstit în data de 6 octombrie memoria strămoşilor lor, a celor care în urmă cu 369 de ani au pus bazele acestei aşezări. "Cercetând ,,Catalogul documentar al Ţarii Româneşti din Arhivele Statului Bucureşti ‘’din documentul nr.1138 aflăm că la 1643(7152), octombrie 8-Cârstea vătaf şi jupâneasa sa Ana vând lui Eremia din Pârliţi 6 pogoane de vie, cu 50 de unghibani gata, cu ştirea cumnaţilor Craia, Necula şi Marco, fiind martori Dumitraşcu Roşul din Buzău,Vâlcul, fiul lui Cernat şi Mârzea din Soreşti, Dumitraşcu ce aprod din Ramnic, fiul sotrarului Sava, Dima nepot lui Iane Topliceanul, ungheşul Neagoe Roşca şi altii din Pârliţi şi Zăvoiu.



Considerăm ,,Zăvoaiul’’din acest  document că este unul şi acelaşi sat cu Zăvoaele noastre din următoarele considerente: satul Zăvoaele până la 1828 nu a făcut parte dia raiaua Brăilei ci a fost component al judeţului Slan Râmnci, aparţinând din punct de vedere ecleziastic de Episcopia Buzăului; în secolul al XVII lea, în apropierea Buzăului nu exista decat un Zăvoaiu, după cum se menţionează în Indexul de localităţi Volumul II; satul Pârliţi nu este altul decât Pârlita din secolul al XIX lea şi începutul secolului al XI  lea (astăzi Cuza-Vodă) şi care se află la o distanţă de cca 25 Km de Zăvoaia.

Aşadar, considerăm că acest document se referă într-adevăr la localitatea noastră şi în acest caz putem afirma că dată de atestare documnetară 8 octombrie 1643”, a spus profesorul de istorie Radu Tilihoi.

Distracţie de zile mari

Cu ocazia acestui mare eveniment, a celor 369 ani de atestare documentară, Primăria şi Consiliul Local  a organizat prima ediție a Zilei Zăvoienilor. Atmosfera de sărbătoare i-a atras şi pe localnici din alte comune. "Am venit de la Dudeşti că am auzit că fac bâlci şi mi-am luat prietenii. O să stăm până diseară să ascultăm şi muzică", ne-a spus Nelu, un tânăr de 25 de ani venit cu amicii lui la bâlciul din Zăvoaia.
În spatele Primăriei, pe un teren destul de mare a fost amenajat un loc special pentru aceste "maşini zburătoare" iar câţiva comercianţi şi-au amenajat tarabele pentru a-şi întâmpina oaspeţii.

Deschiderea Zilei Zăvoienilor a fost făcută de noul primar al comunei, Stănică Drugău care le-a urat cetăţenilor "La Mulţi Ani" şi a dat startul petrecerii. Apoi, profesorul de istorie Radu Tilihoi a făcut o scurtă trecere prin istorie a localității şi apoi a urmat o întâlnire cu fiii satului. Slujba religioasă a avut un rol deosebit de important în această zi deoarece a fost comemorată memoria eroilor comunei.
 
Tot ieri a fost deschis oficial şi Muzeul de Etnografie şi profesorul Radu Tilihoi, ghidul prin istorie a fost la dispoziţia tuturor celor care au vrut să vadă vechi obiecte ale zăvoienilor adunate de domnul profesor de la diverse persoane sau chiar din propria familie luate. Acum, muzeul a fost extins şi cu alte două încăperi, a fost aerisit şi văruit spaţiul şi au mai fost aduse şi alte obiecte tradiţionale.
La şcoală, au avut loc diverse întreceri sportive iar la ora 13.00 a început la Căminul Cultural un frumos spectacol de teatru pentru preșcolari și școlari.

Pe tot parcursul evenimentelor, actualul primar Stănică Drugău împreună cu noul viceprimar dar şi fostul primar, Neculai Manole dar şi angajaţi ai Primăriei au fost la "dispoziţia" cetăţenilor încercând să facă tot ce se putea pentru ca ei să se simtă bine.  

Începând cu ora 14.30, a avut loc un spectacol artistic muzical-coregrafic susținut de elevii Școlii Populare de Arte ”Vespasian Lungu” din Brăila.

Din spectacol au făcut parte mini-recitaluri de muzică pupulară şi uşoară, dans modern şi voia bună, cei prezenţi în sală aplaudând la scenă deschisă. Revelaţia spectacolului a fost formaţia de dansuri a Şcolii Populare din comuna Roşiori- "Românaşii", o clasă externă a Şcolii Populare de Arte. Copiii, îmbrăcaţi în frumoase costume populare tradiţionale, au demonstrat, fie că erau clasa I sau mai mari, că au dansul în sânge şi ştiu să ridice o sală în picioare, făcând un spectacol de excepţie.



După această reprezentaţie, afară, în faţa Căminului Cultural oamenii au dansat pe muzica formaţiei "Cromatic" din Brăila şi au încins o horă cu Tudorița Voineag și Mihai Costandache. Seara s-a încheiat târziu.

Prima ediţie a Zilei Zăvoenilor a fost un real succes atât pentru primarul nou ales Stănică Drugău cât şi pentru cetăţenii comunei dar şi cei care au venit din alte părţi să asiste la eveniment. Felicitări organizatorilor şi la anul, când se vor împlini 370 de ani să fie o sărbătoare mai frumoasă decât în acest an.

 

Autor Gabriela Popa 07 Octombrie 2012, 18:44 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii