Folclorul brailean a triumfat la Concursul National Flori pentru mama de la Focsani

De Gabriela Popa 27 Martie 2013, 09:56 InfoZone
Sala Polivalenta din Focsani a fost în acest week-end gazda celei de-a VI-a editii a Concursului National de Dans "Flori pentru mama". În concurs au fost înscrise 92 de formatii iar copiii au dansat diverse tipuri de dansuri de la suite populare pâna la dansuri sportive, clasice si moderne.

Au dansat în fata spectatorilor si a juriului copii din Craiova, Covasna, Botosani, Iasi, Neamt, Galati, Vrancea si Braila. Judetul nostru a fost reprezentat cu cinste de formatii si ansambluri populare care au încântat publicul, primind aplauze dupa fiecare reprezentatie.

Primii braileni care au intrat în concurs au fost micutii de la gradinita din Pitulati, comuna Scortaru Nou care au concurat la categoria 4-6 ani, coordonati fiind de prof. Lipan Vasile Valentin si Mioara Constantin. Micutii au prezentat un program vocal sustinut de Sârbu Elena Roxana si apoi o suita de jocuri traditionale satirice denumite "Babutele pitulate" care a ridicat sala în picioare, primind multe aplauze. De altfel, micutii au fost fotografiati de multi dintre cei prezenti acolo, prestatia lor fiind recompensata la finalul concursului cu premiul I la categoria lor de vârsta.

Tot premiul I a fost obtinut si de formatia "Mugurasul" de la Palatul Copiilor Braila coordonati tot de prof. Lipan Vasile care au concurat la categoria 7-10 ani si au prezentat o suita de jocuri muntenesti. Tot de la Palatul Copiilor Braila a evoluat si formatia "Dunarenii" coordonata de prof. Dogarescu Gigi care a încântat audienta cu doua piese cântate de solistul vocal Anastase Andrei.

La aceeasi categorie de vârsta, 7-10 ani, a concurat si formatia "Ghiocelul" de la Palatul Copiilor Braila si scoala Angelescu coordonati de prof. Lipan Vasile, Ciuperca Costel si Epureanu Mirela.

De asemenea, orasul Ianca a fost reprezentat la Focsani de formatia "Sarateanca" de la Grup Scolar Oncescu în colaborare cu Palatul Copiilor, care a concurat tot la aceeasi categorie de vârsta 7-10 ani alaturi de copii de la formatia "Vulturasul" din comuna Mircea Voda.

La categoria 11-14 ani, au concurat formatia "Romanita" din comuna Romanu, Braila,  coordonati de prof. Lipan Vasile, Alexandru Marcela si Chihai Cleopatra. Asa cum ne-au obisnuit deja, dansatorii de la Romanu au prezentat o suita de jocuri muntenesti iar la final au primit aplauzele binemeritate si evident locul I.

Ultimii braileni care au evoluat la finalul concursului au fost copiii de la Ansamblul "Vulturasul" din comuna Mircea Voda, Braila. Cu suita lor de jocuri muntenesti si stilul de dans original pe care copiii l-au învatat de la coordonatorii lor (prof. Lipan Vasile si Chisau  Constantin), copiii de la Mircea Voda au dat tot ce e mai bun si si-au demonstrat înca odata valoarea de dansatori.

În ceea ce priveste celelalte judete, dansatorii de la "Cununita satului" din comuna Liesti, judetul Galati coordonati de prof. Mioara Dibu au evoluat cu mare succes la public si au luat si ei locul I. Si micutii de la "Doinita Covurluiului" de la Centrul Cultural "Dunarea de Jos" Galati coordonati de prof. Horujenco Ion si Horujenco Mihaela au oferit celor prezenti un spectacol de dans popular traditional deosebit de frumos.

Au mai fost remarcati dansatorii de la "Bazguta"- Palatul Copiilor Iasi, structura Raducareni coordonati de prof. Dorin Schiopu; dansatorii profesionisti "Comorile Neamtului" coordonati de prof. Coroi Anda care au concurat la categoria de vârsta 15-19 ani; formatia "Mugurasi de primavara" de la Scoala Pietrosani, jud. Prahova care au prezentat dansuri populare din zona.

Si "Omatuta" de la Casa de Cultura Tecuci coordonata de prof. Enache Maria a  oferit dansuri populare deosebit de frumoase iar "Mugurii Prahovei" de la Scoala Corlatesti din Prahova au dansat un brâu muntenesc deosebit de frumos. Pe copiii de la scoala Naruja - "Mugurii nerejeni" coordonati de prof. Borcau Georgeta i-am revazut la dans si acum evolutia lor a fost mult mai buna.

Deosebit de frumosi au fost "Vornicii" de la Scoala Paulesti Vrancea coordonati de prof. Popa Marioara. Copiii au încântat prin frumosul port traditional dar si prin evolutia lor mult mai buna decât ultima data când i-am vazut la Festivalul "La portile dorului" din comuna Gemenele. Acum, micutii pe lânga suita de dansuri populare au oferit si câteva cântece (Buture Oana - 10 ani, Buture Andreea - 12 ani si Tutoiu Andreea - 10 ani). Micutii de la Paulesti au încheiat reprezentatia în aplauzele spectatorilor prezenti.

 
Festivalul a fost o reusita si în acest an. Cu mici deficiente tehnice dar distractia si voia buna a pus stapânire pe toti cei prezenti în sala. Daca este sa facem un bilant al premiilor, Braila a obtinut 18 premii la acest concurs si toate I.

Profesorul Lipan Vasile a declarat la finalul concursului ca este foarte mândru de copiii pe care îi pregateste si deja se gândeste la urmatoarea deplasare pe care o va face cu copiii la un alt festival.

"Palatul Copiilor Braila a obtinut 18 diplome la acest concurs national. Multumesc minunatilor profesori Ciuperca Costel, Nedelcu Ghita, Dogarescu Gigi, Constantin Chisau, Tanasoiu Nicoleta, Epureanu Mirela, Vasilache Costica, Chihaia Cleopatra, Alexandru Marcela. De asemenea, vreau sa multumesc domnilor primari Mosescu Alexandru (n.r.primarul comunei Mircea Voda), Chivereanu Gheorghe (n.r. Primarul comunei Scortaru Nou) si Chirita Fanel (n.r. Primarul orasului Ianca) pentru sprijinul acordat si societatii de transport GIMAP SRL Braila" a precizat profesorul Lipan.

 

Autor Gabriela Popa 27 Martie 2013, 09:56 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii