Botezul cailor in comuna Gemenele, judetul Braila

De Gabriela Popa 07 Ianuarie 2013, 13:45 InfoZone
Centrul comunei Gemenele a fost ieri animat de mulţimea de oameni care au participat la slujba de Boboteaza si de sfintire a apei. Dupa slujba religioasa, oamenii, cu mic cu mare, au luat Agheasma Mare si apoi au iesit din sfanta biserica pentru a vedea spectacolul botezului cailor.

Aşa cum se obisnuieste, in satele din Baragan, are loc acest obicei de ani de zile. Locuitorii si-au pregatit animalele din timp, le-au pus cele mai frumoase hamuri, le-au impodobit si cu alte podoabe si au asteptat impreuna cu animalele lor sa primeasca botezul.

"Asa cum oamenii au impodobit bradul, asa au gatit si caii"

Preotul paroh al Bisericii din Gemenele, pr. Catalin Zala ne-a explicat, in exclusivitate, care este insemnatatea acestui obicei: "Pentru crestinii de aici, avand in vedere ca Boboteaza este la inceputul anului, la fel cum preotul binecuvanteaza casele oamenilor aducand harul Duhului Sfant, asa si caii sunt binecuvantati pentru ca pe parcursul anului sa fie sanatosi, sa scape de toate relele, sa nu supere stapanul, sa il ajute. De asemenea, la fel cum oamenii isi iau  astazi Agheasma mare de la biserica si 8 zile se impartasesc cu ea, avand credinta ca prin ea pot indeparta bolile trupesti si sufletesti, si animalele au nevoie de o binecuvantare pe care nu si-o pot lua singure. De aceea, crestinii aduc animalele aici, in ziua de Boboteaza, pentru a fi botezati. Este si un motiv de bucurie pentru ca fiecare incearca sa arate frumusetea animalului sau, avand in vedere ca ei mai si concureaza in intreceri hipice. As putea spune ca la fel cum s-a impodobit bradul asa oamenii au impodobit şi caii tocmai pentru a arata frumusetea lor spirituala dar si a casei lor. Spun aste deoarece calul a fost si este cel mai apropiat sprijin al omului si de aceea si-l impodobeste ca pe sufletul sau".

Stela, o iapa tanara, a primit si ea Botezul 
  

Printre caii care si-au primit botezul s-a numarat si iapa Stela. Aceasta a venit mandra, frumos impodobita de stapanul ei, un copil de doar 14 ani si a stat cuminte cand a fost stropita cu sfanta Agheasma. "De doi ani vin cu ea s-o botez. Stiu ca asa e obiceiul si am venit cu ea aici pentru ca preotul s-o stropeasca si pe ea cu agheasma asa cum m-a stropit si pe mine, sa ne mearga bine, sa fim sanatosi", ne-a spus copilul."La Multi Ani!"

După ce zeci de cai au fost botezaţi, primarul comunei Gemenele, Calu Petrica i-a invitat pe toti locuitorii la un pahar de vin in cinstea sfintei sarbatori. "Am lasat impreuna un an in urma, cu realizari si acum incepem un an nou cu bucurie si speranta. În numele meu si al consilierilor locali va doresc un an mai bun, mai prosper si un calduros La Multi Ani!", a spus edilul.
Dupa ce oamenii au ciocnit cate un pahar de vin, rand pe rand au plecat spre case cu bucurie in suflet si speranta ca ziua Bobotezei si Agheasma Mare luata de la biserica ii vor proteja de rele si ii va ajuta la nevoie de-a lungul anului.


 

Autor Gabriela Popa 07 Ianuarie 2013, 13:45 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

decathlon.ro

Publicitate