Biblioteca din comuna brăileană Roşiori atrage ca un magnet copiii şi vârstnicii

De Gabriela Popa 22 Octombrie 2012, 23:54 InfoZone

A fi bibliotecar în mediul rural este o provocare deosebită pentru cei care se încumetă la o asemenea activitate. De cele mai multe ori, bibliotecarul trebuie să fie într-o perfectă relaţie de coordonare cu şcoala şi cu biserica pentru că în acest mod contribuie la o bună educaţie pentru copiii. Dar, bibliotecarul trebuie să ştie, mai nou, şi să folosească un calculator, ba chiar să navigheze pe internet şi să îi înveţe şi pe alţii care vor să cunoască şi tainele spaţiului virtual. În comuna Roşiori din judeţul Brăila, Moldoveanu Rodica este bibliotecar de 20 de ani. Spune că îi place lumea cărţilor şi fiecare zi de muncă este o nouă provocare

“Când mi-am început eu activitatea, a trebuit să preiau totul de la fosta bibliotecară. Atunci trebuia să funcţionăm într-o locatie precară, în trei cămăruţe foarte vechi unde nu era nici lumină nici căldură. Apoi, după Revoluţie, m-am mutat în sediul fostului CAP dar nici acolo nu aveam căldură. De trei ani suntem aici în noul sediu al Căminului Cultural unde prin grija domnului primar avem toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii”, ne-a povestit bibliotecara din comuna Roşiori, Moldoveanu Rodica.


Tot de la domnia sa am aflat că Biblioteca dispune de un fond de carte de 10 mii de volume iar anul acesta au mai fost alocaţi bani de la bugetul local pentru a se achiziţional şi alte noutăţi editoriale utile cititorilor. Cei mai fideli clienţi ai bibliotecii sunt copiii care vin atât în timpul anului şcolar cât şi în vacanţe. “În biblioteca noastră vin atât copiii de la şcoală iar pe timpul vacanţelor vin şi liceenii dar şi studenţii care se întorc acasă.  Avem o bună relaţie de colaborare cu şcoala astfel încât ştim din timp ce cărţi există în bibliografie şi le pregătim din timp”. De asemenea, la bibliotecă vin şi femei casnice dar şi pensionare care solicită cărţi cu reţete  sau diverse  publicaţii”, a precizat sursa citată

Centrul Biblionet- punte de legătură între Roşiori şi Europa

Tot în incinta Bibliotecii funcţionează şi centrul Biblionet. Acesta este dotat cu patru calculatoare, imprimantă scaner şi videoproiector. “Aici, la biblionet, lumea vine pentru că mulţi nu au calculator acasă şi  au invatat sa navigheze pe net.Şi activitatea ne-o promovam tot prin intermediul internetului, un mijloc modern de comunicare şi util ca să ne cunoaştem mai bine şi în afară.  Am avut chiar şi cazuri de bunici cu nepoti care au venit să vorbească prin intermediul internetului cu copii plecaţi în străinătate”, a mai spus bibliotecara din Roşiori.


În ceea ce priveşte activităţile derulate de Biblioteca din Roşiori, în acest an a avut un parteneriat cu APIA prin care îi ajuta în acţiunile lor, a fost programul “Şcoala altfel” şi au venit copiii atât de la şcoală cât şi grădiniţă cu jocuri, povesti. Au fost diverse activităţi cum e Ziua Mamei, Ziua Copilului dar  există implicare şi în activităţile organizate de şcoală. “Îmi place ceea ce fac, lumea cărţilor e fascinantă, şi nu mă văd făcând o altă meserie decât cea de bibliotecar”.

 

Autor Gabriela Popa 22 Octombrie 2012, 23:54 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate