Jurnal urban | Fiecare pasăre cu limba ei...

De Gabriela Popa 07 Aprilie 2020, 09:39 InfoZone

Așa și cu limba română. O iubesc de când am spus primele cuvinte. E atât de frumoasă și melodioasă încât îți merge direct la suflet. Nu e scorțoasă ca altele. De aceea am și studiat-o cu pasiune așa cum numai un student la facultatea de litere o poate face.

Din păcate, de cele mai multe ori, pentru că este atât de flexibila, mulți își pot permite să o ciuntească, inventând cuvinte pe care nici nu le găsești în DEX.
Dar nu despre asta vreau să vorbesc ci despre următorul aspect.

De când a început această pandemie a coronavirusului, noi romanii, grație limbii noastre frumoase și flexibile, ne-am îmbogățit vocabularul cu cuvinte noi.
Nu știu dacă ați observat lucrul acesta dar la moda acum sunt cuvinte precum "izolare", "pandemie", "carantină", "simptome", "asimptomatic" sau "simptomatic", "ordonanță", "covid", "virus", "autorități", "strategic", "stocuri" "dezinsecție", "donație", etc... dar și mulți termeni medicali gen "măști", "combinezoane", "mănuși", "ventilatoare", etc... pe care vrem-nu vrem îi asimilam în limbajul zilnic pentru a înțelege mesajele autorităților.
De asemenea, au devenit din ce în ce mai uzuale cuvintele sau expresiile "spirt medicinal", "clor", "gel antibacterian", "hârtie igienica", "protecție", "igiena", "şervețele umede", etc. .

Au fost, însă, uitate cuvinte care exprimă noțiuni de bază: "respect", "bun simț", "atitudine", "unitate", "român", "dragoste", "bucurie", "gratitudine", "oameni", "ajutor", etc...
Așa cum am spus la început, limba română se adaptează vremurilor iar vocabularul nostru se îmbogățește pe zi ce trece. Învățăm în fiecare zi noi și noi cuvinte.

Dar ce ne vom face când vom ieși din această perioadă de carantină și ne vom întâlni unii cu alții, vom vrea să ne îmbrățișăm dar vom zice "stai așa să mă dezinfectez pe mâini" sau "stai să îmi scot masca"?.
Cred că, de obiceiurile pe care le deprindem acum, va fi destul de greu să ne dezobișnuim.
Dar, când o vom face, va trebui să fim mai buni, mai responsabili, mai umani și mai corecți cu noi înșine și cu cei de lângă noi.

Până atunci... vă îmbrățișez cu drag. Şi nu uitați. ..iubiți limba română că e cea mai frumoasă şi e a noastră!

 

 

Autor Gabriela Popa 07 Aprilie 2020, 09:39 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii