Jurnal urban | În vreme de criză prețuri cu 30% mai mari în magazinele de cartier

De Gabriela Popa 05 Mai 2020, 19:33 InfoZone

Scăderea prețurilor la alimente de bază a însemnat scumpirea unor produse chiar și cu 30% la magazinele de cartier. Se întâmplă nu numai în Brăila ci și în alte județe.

La începutul lunii aprilie, experții Asociației Pro Consumatori au propus reprezentanților Guvernului plafonarea prețurilor la alimentele de bază ale populației.
"Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creşterii preţurilor, experţii Asociaţiei Pro Consumatori au înţeles dificultăţile financiare cu care se confruntă atât executivul ţării, cât şi societăţile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului României îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenţă pentru o perioadă de 12 luni", se explică în solicitarea adresată Executivului, conform economica.net

În opinia experţilor APC, coroborat cu recomandările unor experţi în alimentaţie raţională, precum şi cu rezultatele unor studii realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), plafonarea preţurilor în situaţia stării de urgenţă trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistenţă: pâine (franzelă, 300 grame), făină neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, etc.

Deocamdată în piața de consum nu se vede această ieftinire ba din contra am observat o creștere a lor, în unele cazul chiar și cu 30%. Acest lucru se întâmplă în unele magazine de cartier care, după ce au fost închise timp de 2 luni de zile, acum, odată cu redeschiderea lor, au apărut și prețuri noi. Spre exemplu, un banal set se role de bucătărie care înainte costa 10 lei acum e 13 lei; un pachet de șervețele umede simplu care înainte costa 1 leu acum costa aproape 2 lei; un kilogram de brânză de oaie care înainte costa 20-22 lei acum se vinde cu 28-30 lei; un kilogram de carne de porc de la 25 lei a ajuns și la 32 lei; o sticlă de detergent de vase de 1 litru care înainte costa 5 lei acum este 6,5 lei, o pâine albă simpla de 500 grame care înainte costa 2 lei acum o iei şi cu 2,5 lei, o sticlă de apă plată la 2 litri de la 2,30 lei acum o iei cu 3 lei; un iaurt simplu de 3,5%grăsime înainte era 2,30 acum ajunge și 3 lei ba chiar și 4 lei în funcție de marcă; un kilogram de mălai înainte era 2,5 lei acum îl cumperi și cu 3 lei sau 3,5 lei. Şi exemplele sunt foarte multe...

Ei bine, în cazul magazinelor de cartier unde se întâmplă astfel de lucruri explicația pe care am primit-o a fost clară: după 2 luni în care magazinul a fost închis s-a mărit prețul chiriei pentru spațiu cu 10% iar magazinul, ca să poată să facă față cu cheltuiala aceasta dar și a salariilor personalului angajat, a mărit prețul la majoritatea produselor.
În cazul în care economia mergea așa cum trebuie, lumea muncea în continuare şi, lunar, primea un salariu, nu se simțea prea mult 1 leu sau 2 dar...În situația actuală, când totul este așa cum este, lumea nu are bani, să se întâmple un astfel de lucru nu mi se pare în regulă. Şi se mai plâng că din cauza marilor magazine nu le merg afacerile.

Am observat în unele supermarketuri chiar o reducere a prețurilor cu mult peste 15% la astfel de produse de bază.

În cazul magazinelor de cartier se mizează pe faptul că omul dacă are nevoie de ceva rapid coboară din bloc și cumpăra...Nu se deplasează cine știe unde la nu știu ce supermarket care e departe.
Cam așa e filozofia economică în România!

Lasă bă că merge așa!

 

 

Autor Gabriela Popa 05 Mai 2020, 19:33 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii