Jurnal urban | 1 Mai Şomeresc

De Gabriela Popa 02 Mai 2020, 08:55 InfoZone

1 mai era cea mai aşteptată zi a anului, fiind un moment de sărbătoare instituit în urmă cu 131 de ani şi dedicat muncii. Era momentul când, oficial, se deschidea sezonul estival, lumea putea ieşi la iarbă verde cu prietenii, la un grătar cu mici şi alte bunătăți, la mare sau la munte. Acum, din păcate, nu putem face decât grătarul în casă. De revedere cu prietenii nici nu poate fi vorba.

Ziua Muncii în 1889

Din punct de vedere istoric, la puțin timp după încheierea războiului civil american, oamenii din mai multe oraşe au cerut scăderea programului de lucuru de la zece ore la opt ore. O lege în acest sens a fost adoptată doar în câteva state. În 1886 pe data de 1 mai are loc în Chicago o grevă organizată de Federeaţia Sindicatelor din Statele Unite şi Canada. Peste 40.000 de oameni au ieşit pentru a cere introducerea stipulaţiei: "8 ore să constituie ziua legală de muncă”. Protestul început paşnic s-a întins pe mai multe zile în care au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine.
Ziua muncii a fost recunoscută oficial în 1889 de Primul Congres Socialist Internaţional de la Paris pentru a comemora lupta dintre uniune şi forţele din statul Illinois. În SUA sărbătoarea dedicată muncitorilor se comemorează la începutul lunii septembrie.
În restul lumii sărbătoarea a fost instituită în multe state fiind sărbătorită cu precădere pe data de 1 mai sau în prima zi de luni din Mai.
În ţara noastră sărbătoarea a fost comemorată trecător încă din perioada lui Carol I, dar evenimentul a fost asimilat de cultura românească în perioada comunistă când aveau loc evenimnete propagandistice ale regimului cu manifestaţii de amploare pe străzi şi stadioane. După decembrie 1989 sărbătoarea a rămas dar s-a renunţat la manifestaţii şi s-a preferat mersul la iarbă verde.

Ziua Şomerilor în 2020

Izolarea din cauza pandemiei loveşte în business-urile din Statele Unite. Conform Bloomberg, numai săptămâna trecută în SUA aproape 3,8 milioane de americani şi-au depus actele pentru şomaj, numărul total pe ultimele 6 săptămâni ajungând la peste 30 de milioane de şomeri.
În România, de la începutul pandemiei până în prezent sunt peste 1 milion de persoane aflate în şomaj tehnic şi aproximativ 270.000 de contracte de muncă au fost desfăcute definitiv.
Peste 96% dintre IMM-urile de la noi au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri şi peste 260.000 de oameni au cerut amânarea ratelor la bancă.
Aşa că, în acest an, având în vedere actuala situație, nu avem motive de sărbătoare. Adică să serbăm ziua de 1 Mai ca fiind ziua internațională a Muncii. Mai degrabă Ziua Internaţională a Şomerilor.

Grătarul îl facem acasă, sau, dacă suntem comozi, putem comanda la firmele de catering, ne conectăm online şi socializăm cu prietenii. Şi atât...

1 Mai este pentru mine începutul lunii florilor. Măcar de frumusețea lor să ne bucurăm.

Nu ne rămâne decât să ne rugăm să fim sănătoși şi vom vedea la anul cum vom petrece de 1 Mai.
30

Statistica de 1 Mai

Până astăzi, 1 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 12.567 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.328 au fost declarate vindecate și externate.
Totodată, până acum, 726 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea și Călărași, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 327 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 249 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.060 de persoane. Alte 20.886 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 183.688 teste.

 

Autor Gabriela Popa 02 Mai 2020, 08:55 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii