Cluburile pentru Democrație în competiție!

De Redactia 28 Mai 2013, 09:19 In Obiectiv Braila
Cluburile pentru Democraţie deschise de Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila în cinci licee din Brăila, prin proiectul „Voluntar astăzi, cetăţean european activ mâine!” cu susţinerea financiară a Comisiei Europene prin programul „Tineret în Acţiune”, sunt în competiţie.
   
În perioada 15 martie – 15 iunie 2013, echipele de tineri liceeni din Grupul Şcolar „George Vâlsan” (Făurei), Grupul Şcolar „Constantin Angelescu” (Ianca), Liceul „Matei Basarab” (Măxineni), Colegiul Naţional „Ana Aslan” şi Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” (Brăila), care au beneficiat de un curs pentru scriere a unui proiect, au propus şi dezvoltă căte două proiecte.

În cadrul acestei competiţiei s-a ţinut seama de perioade și date marcate în calendarul evenimentelor importante de pe glob, date ce concordă cu tematica proiectului nostru. De aceea, Cluburile pentru Democraţie au avut activităţi în Săptămâna Națională a Voluntariatului (13 - 19 mai 2013), de 27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, 21 Martie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, 8 Aprilie – Ziua Internațională a Romilor,  9 Mai – Ziua Europei şi continuă în perioada 27 Mai – 2 Iunie, „Săptămâna Europeană a Tineretului”.

În vederea aprofundării conceptelor cu care lucrează Asociația Pro Democrația Club Brăila, în perioada 02 – 05 aprilie, „Săptămâna Altfel”, în baza unei planificări prealabile în fiecare instituţie de învăţământ, în Cluburile pentru Democrație au fost prezenţi voluntarii din stagiul SEV (Serviciul European de Voluntariat) pentru a fi biblioteca vie a tinerilor liceeni. Astfel, despre “Drepturile  omului”, “Mediere şi negociere în viaţa publică”, “Uniunea Europeană - prezent, trecut şi viitor” a vorbit Maya Gavrilyuk din Georgia, despre “Dezbaterea publică - instrument al democraţiei”, “Participarea civică şi procesul de luare a deciziilor”, “Leadership şi antreprenoriat în societatea contemporană” a vorbit Fabio Miguel Costa Ferreri de Gusmao din Portugalia, iar despre importanţa “Educaţiei pentru democraţie” și “Serviciul European de Voluntariat” a vorbit Marta Jadwiga Chowaniec din Polonia.
Totodată, membrii Clubului Foto “Instant” de pe lângă Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din Brăila, coordonaţi de Liviu Dediu au susţinut “Curs de iniţiere în arta fotografică”, prilej cu care tinerii au fost invitaţi să se înscrie cu lucrări în expoziţia prezentată de Ziua Europei pe Platoul din faţa Prefecturii, tema fiind “Cetățean European Activ”.

Cele mai bune lucrări, din cele  53 expuse pe simeze, au fost apreciate de publicul vizitator, precum şi de un juriu de specialitate alcătuit din membri ai Clubului Foto “Instant” Brăila: Liviu Dediu, Iuliana Dediu, Salomeea Panait, Ecaterina Tucicovenco.

Acest juriu a desemnat câştigători următorii tineri:
Locul I – Mihaela Meca, cls. a IX-a C – Colegiul Naţional “Ana Aslan” Brăila cu lucrarea “Planteaza acum si vei vedea viitorul”,
Locul II – Violeta Pandrea, cls. a IX-a C, Colegiul National “Ana Aslan” Braila – “Campanie antidrog. Avem nevoie de minti  libere pentru a gandi pozitiv”,
Locul III – Ioana Calatoaie, cls. a XI-a B, Colegiul National “Ana Aslan” Braila – “La munca pe aleile parcului. Actiune ecologica”.

În acelaşi timp publicul brăilean a desemnat caştigătorii admirând lucrările cel mai expresive din punct de vedere artistic. Astfel, pe primul loc s-a clasat Silvia Georgiana Lepadatu, cls a XI-a B, Liceul Teoretic “G. Valsan” Făurei cu lucrarea intitulata “Aşa se termina un proiect bine realizat” (12 voturi), locul II i-a revenit Oanei Cristina Munteanu, cls. a X-a A, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Brăila cu lucrarea “La cules de… surprize din toamna trecuta” (8 voturi), iar pe locul III s-a clasat Violeta Pandrea, cls. a IX-a C, Colegiul National “Ana Aslan” Braila, cu lucrarea menţionată anterior (7 voturi).

Deoarece, premiul cel mare - o exercusie în Delta Dunării – ne-a fost dificil sa-l acordăm în urma acestui clasament, am considerat că aprecierile publicului on-line pot face diferenţa. Astfel, Mihaela Meca, cls. a IX-a C – Colegiul Naţional “Ana Aslan” Brăila (“Plantează acum şi vei vedea viitorul”) a primit cele mai multe aprecieri din partea publicului de pe Facebook, care a dat “like” din după amiaza zilei de 13 mai pănă la ora 12:00 în 15 mai 2013, obţinând un numar de 84 de voturi.
       
Activităţile din  Cluburilor pentru Democraţie vor duce la conştientizarea comunităţilor locale asupra fatului că voluntariatul este o resursă vitală pentru atingerea obiectivelor societăţii,  tinerii vor fi mai implicaţi şi cu iniţiativă în rezolvarea problemelor comunităţii, iar gradul de toleranţă şi acceptare pentru copiii şi tinerii defavorizaţi din propria comunitate va creşte.

   
În „Anul European al Cetăţenilor”, cum a fost intitulat 2013, împreună cu partenerii noştri locali din proiectul „Voluntar astăzi, cetăţean european activ mâine!” – Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” şi Partida Romilor „Pro Europa”- Sucursala Brăila, vrem să trezim în conştiinţa tinerilor brăileni sentimentul că în democraţie, cetăţeanul este pionul de bază, în timp ce competiţia corectă şi reală este un factor important al dezvoltării.  

 

Autor Redactia 28 Mai 2013, 09:19 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate