CET Braila arunca cu banii pe un contract fabulos de 440300 lei +TVA!

De Mihai Vintilă 30 Ianuarie 2013, 16:05 In Obiectiv Braila
Toti brailenii stiu ca CET SA Braila are probleme financiare. Nu mai este nici un secret pentru nimeni. Ce nu se stie este ca CET e o buna vaca de muls, atat cat mai este posibil. Compania a publicat recent un anunt pentru o licitatie legata de recuperarea creantelor mai vechi de 90 de zile. Acestea se ridica ( atentie!) la fabuloasa suma de 7197749 lei, peste 1,6 milioane de euro! Pentru a le recupera CET e gata sa plateasca 440300 lei + TVA.

La recuperarea sumei se vrea o firma specializata! Logic adica .. sau poate nu? Cum s-ar spune conducerea isi recunoaste aici propria incompetenta dar mai ales a departamentului juridic din subordine. Atunci de ce ii mai tin? Dar asta e o alta poveste si zic eu o intrebare rautacioasa de gazetar economic care vrea sa afecteze rata local a somajului.

Cei care vor contractul trebuie sa prezinte un portofoliu de servicii similare, sa aiba minim 10 operatori si minim 100 de asociatii clienti. Mai mult firma trebuie sa aiba o rata de succes de 60%. Ma intreb cum oare vor verifica rata de succes din moment de toate contractele din domeniu sunt confidentiale.... Oare cine indeplineste aceste criteriile frumos asezate? Dar sa nu va stresez cu lucruri tehnice ....

Acordarea contractului este fabuloasa. Nu nu se plateste in baza gradului de recuperare cum ati crede cu un eventual comision de succes. Adica daca ai recuperat 700000 de lei sa primesti un comision de ... 7% plus peste ce nu stiu ce prag alte procente. Sa fie incurajata firma sa recupereze cat mai multi bani. Nu se poate. Asa nu merge. Se va face ca la Braila adica in baza a doua criterii care va vor uimi : comisionul ofertat si ...tariful de operare. Adica cat vor baietii sa castige plus cheltuielile pe care le au ca doar ei nu muncesc degeaba.

Si pentru a fi mai clari din valoarea estimata se vede ca CET SA e darnica. Ofera din start cca 16% din valoarea creantelor de recuperat pentru ca si ofertantii sa mai poata sa lase. Ce conteaza ca in piata se vehiculeaza comisioane intre 2 si 7% pentru o astfel de valoare. Pentru a nu zice ca sunt eu carcotas va prezint comisioanele unor firme din domeniu : www.asrecover.ro
, www.kia-juridic.ro , www.globaldebts.ro . E suficient sa le cititi.

Mai mult garantia de buna executie este de cca 22500 lei +TVA ( 5%), legal cum s-ar zice numai ca spre partea minima a legii.

Urmarea unui astfel de contract e urmatoarea : vine cineva, castiga la 50% din valoarea estimata a contractului, incaseaza 220150 lei +TVA. Se face ca recupereaza un an de zile cat e contractul, recupereaza mai nimic si plateste garantia de buna executie de 22500lei +TVA.
A muncit putin si a castigat mult.

Ce face CET SA in acest timp?
Pai sa vedem : recupereaza putin, plateste mai multi bani ( propriilor angajati care se ocupa de recuperarea creantelor plus firma castigatoare a contractului), mai gajeaza niste active, mai ia un credtit sa supravietuiasca.

Concluzia o trageti singuri. Am uitat .. vedeti ca termenul de inscriere la licitatie e in februarie. Sunt bani frumosi de luat! 

 

Autor Mihai Vintilă 30 Ianuarie 2013, 16:05 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate