Braila a intrat pe lista TEN-T

De Redactia 24 Martie 2012, 19:41 In Obiectiv Braila

În continuarea demersurilor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de creștere a ariei de acoperire în România a rețelelor centrală și globală ale TEN-T, a fost convenită în ședința de lucru cu Vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul Siim Kallas, extinderea acestora din urmă pentru a acoperi principalele artere rutiere și feroviare ce traversează teritoriul României.

În speță, a fost acceptată de către Comisie includerea în noua rețea TEN-T a  traseului Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, a rutei Calafat-Craiova-Alexandria-București, ambele atât în componenta rutieră cât și feroviară. Nu în cele din urmă, s-a acceptat de către Comisie și includerea rutelor Borș-Turda și  Constanța-Tulcea-Brăila-Galați în rețeaua globală și a Canalului Dunăre-București în rețeaua centrală.

”Am adus astăzi o contribuție foarte importantă la dezvoltarea viitoare a infrastructurii din România. După negocieri foarte lungi și foarte dificile cu Comisia pe perioada ultimului an și jumătate am impus în sfârșit astăzi trasee ale rețelelor TEN-T care sprjină direct dezvoltarea noastră economică și de infrastructură din perioada următoare. România a obținut dublarea rețelei rutiere TEN-T pe teritoriul național și impunerea unei axe est-vest de relevanță regională. Includerea segmentului de autostradă Târgu-Mureș - Iași - Ungheni, mai cu seamă, se prefigurează drept un coridor de dezvoltare pentru zona nordică a României și consolidează interconectarea viitoare a Republicii Moldova la principalele coridoare europene”, a afirmat ministrul Alexandru Nazare.


În susținerea unei inițiative a omologului lituanian pe subiect, ministrul român a reiterat sprijinul ferm al executivului de la București pentru dezvoltarea unei rețele de transport europeană omogenă, echilibrată, și a cărei creștere promovează activ interconectarea la statele aflate în vecinătatea estică: ”În calitate de stat membru pe granița UE cu un interes direct în vecinătatea estică, am promovat prin Târgu-Mureș - Iași un traseu prin excelență de importanță europeană: traversează Carpații, conectează două state membre, România și Ungaria, cu doi vecini importanți, R. Moldova și Ucraina, și scurtează ruta europeană Est-Vest la nivel de autostradă cu peste 300 de km.”

În urma deciziei de astăzi, lungimea totală a rețelelor TEN-T din România se dublează în ceea ce privește modul de transport rutier și crește cu peste 40% pe modul feroviar. În opinia Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, ”accesul la finanțare va fi simplificat, iar finanțarea europeană disponibilă pentru proiectele acestea, identificate de acum ca fiind prioritare, va crește substanțial, la fel interesul și încrederea finanțatorilor privați și internaționali. Investițiile pe care astfel le prefigurăm în infrastructură vor duce la scăderea costurilor pentru transportatori, vor crește potențialul de dezvoltare regională prin costuri mai mici și o economie mai competitivă”.

Înaintea ședinței Consiliului TTE, ministrul român a condus reuniunea miniștrilor transporturilor membri ai Partidului Popular European. Întrunirea a prilejuit discutarea elementelor centrale ale agendei TTE și consultări pe proiectele de interes mutual; s-a convenit, printre altele, abordarea coordonatorului PPE de resort din Parlamentul European și vicepreședintelui Comisiei TRAN pentru discutarea priorităților statelor participante la această reuniune în dezvoltarea viitoare a rețelei TEN-T, propunerea adoptată în Consiliu urmând a merge pentru dezbatere în Parlamentul European.

 

Autor Redactia 24 Martie 2012, 19:41 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii