Un sfer de veac al mişcării sindicale a cadrelor didactice la Brăila

De Gabriela Popa 21 Ianuarie 2015, 09:21 In Obiectiv Braila

Sindicatul Caranica Braila 1

Ziua de 15 ianuarie 2015 a fost una speciala pentru cadrele didactice brăilene deoarece anul acesta s-au împlinit 25 de ani de când a fost înfiinţat la Brăila Sindicatul Învăţământului "Corneliu Gheorghe Caranica". Evenimentul a avut loc exact în Cubul Progresul unde, în urmă cu un sfert de secol, a luat fiinţă prima miţcare sindicală din Brăila dedicată cadrelor didactice şi totodată, prima din ţară. La conferinţa aniversară au fost prezenţi oaspeţi deosebiţi: primarul municipiului Brăila, ing. Aurel Simionescu, preşedintele interimar al CJ Brăila, prof. dr. Viorel Mortu, inspectorul şcolar general, prof. Pârlog Carmen, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorila de Muncă, Dumitru Văduva, directorul Casei Corpului Didactic Brăila, prof. Cristina Anton şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", prof. Marius Octavian Nistor.

Conferinţa a început cu intonarea imnului naţional al României şi imnul Europei. Apoi, a urmat o minunată slujbă religioasă în memoria celor trecuţi la cele veşnice susţinută de preot paroh Traian Mazăre de la Biserica Sfinţii Împăraţi "Constantin şi Elena " Brăila şi preot Florin Stan de la Biserica "Sfânta Treime" din Olănesca (Salcia Tudor).

 

După acest moment, preşedintele actual al SIB, prof. Valeriu Partene a deschis lucrările conferinţei aniversare cu un cuvânt de mulţumire adus celor prezenţi: "venerabili fondatori ai Sindicatului Învăţămantului Brăila, dragi oaspeţi, astăzi, 15 ianuarie, aniversăm un sfert de secol de existenţă a Sindicatului ce poarta numele lui Corneliu Ghe. Caranica, organizaţie aşezată lângă temelia şcolii, în slujba slujitorilor ei. Scopul întâlnirii noastre este de a marca momentul şi de a-i sărbători pe cei care atunci, la doar câteva zile după Revoluţie, s-au adunat să constituie primul sindicat liber din învaăţământ". Domnia sa a dat citire numelor celor 27 de dascăli fondatori ai SIB, unii dintre ei fiind chiar prezenţi la eveniment: Iordache Teofil, Stan Doina, Criţă Dragoş, Tomescu Tiţa, Lungu Ion, Bibicu Constantin, Răfan Dorel, Calotă Gheorghe, Poenaru Aritia (tânără învăţătoare, preşedintele sindicatului), Cană Rodica Elena, Gheorghe Octavia, Spiridon Mircea, Axinte Ioan, Cristina Cornel, Teodorescu Cristian, Samoilă Victoria, Căiţeanu Stelian, Vlad Cristea, Barău Dumitru, Chitruşcă Iani, Ioan Viviana, Tudor Mihai, Vlavian Anca, Cloşcă Marian, Trufaşu Aurel, Tarcea Constantin, Liliana Ioan, Gavril Corneliu. În data de 10 noiembrie 1990 este ales ca preşedinte Corneliu Gheorghe Caranica deoacere învăţătoarea Poenaru fusese admisă la facultate şi nu se mai putea ocupa de sindicat. La conferinţa din 17 martie 2007 a fost ales preşedinte SIP, actualul lider, prof. Valeriu Partene.

Sindicatul Caranica Braila 2Cei care au fost prezenţi au primit din partea conducerii SIB diplomă de excelenţă pentru ceea ce au realizat în urmă cu 25 de ani şi o plachetă personalizată. De asemenea, au fost acordate şi diplome in memoriam pentru dascălii fondatori care nu mai sunt printre noi.

"Un lider adevărat simte mereu în spate miile de salariaţi ale căror interese le reprezintă", spunea Gheorghe Caranica

La acest eveniment a luat parte şi fiul lui Corneliu Caranica, av. George Caranica. Acesta a primit din partea preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, prof. Marius Nistor o plachetă omagială şi o diplomă de excelenţă. "O mână de oameni a avut un curaj extraordinar în urmă cu 25 de ani. A fost primul sindicat liber creat în ţară, al cadrelor didactice şi nu numai. Gheorghe Caranica a fost un model pentru noi din momentul în care a devenit preşedintele sindicatului brăilean şi, ulterior, susţinut de colegi, a ajuns preşedintele Federaţiei "Spiru Haret". De aceea, oferim familiei un mic semn pentru a arăta recunoştinţa noastră pentru omul care a pus bazele unui sindicat pentru oameni şi nu numai, care şi-a dedicat viaţa promovării şi dezvoltării activităţii educaţionale din România", a spus prof. Marius Nistor.
Fiul regretatului lider sindical, vizibil emoţionat, a spus că se simte onorat şi mândru că a fost invitat la un asemenea eveniment special. "Doresc ca, pe viitor, să mai particip la asemenea adunări, ca activitatea sindicatului să dea roade, să lupte pentru interesele membrilor salariaţi din învăţământ şi sunt mândru că munca începută de tatăl meu împreună cu colegii de atunci e continuată de dvs".

De asemenea, o diplomă la ceas aniversar a primit şi prof. Marian Aurel Florescu, preşedinte interimar al Sindicatului în perioada octombrie 2000- februarie 2001. "Ceea ce noi, înaintaşii am făcut, zbaterile noastre pentru drepturile salariale, au fost urmate cu cinste de cei care azi reprezintă sindicatul din învăţământ Gheorghe Caranica. Le mulţumesc colegilor mei pentru cinstea şi onoarea pe care mi-au făcut-o azi", a spus domnia sa, la primirea diplomei.

Sindicatul Caranica Braila 3Şi primarul municipiului Brăila, ing. Aurel Simionescu a primit o diplomă şi în discursul susţinut a spus că întotdeauna a avut o relaţie partenerială extraordinar de bună cu Sindicatul. Am lucrat cu dl Caranica, acum lucrez cu fiul dumnelui căci este consilier municipal. Viaţa ne-a dovedit că dialogul, înţelegerea, modul în care reuşim să ne rezolvam lucrurile, e mai important decât o permanentă şicanare a unora sau a altora. Cred eu că ceea ce s-a realizat la Brăila, şi pentru care felicit mişcarea sindicală, e datorită capacităţii de dialog, înţelegere şi rezolvare a problemelor dăscălilor".

 

Şi prof. dr. Viorel Mortu, preşedinte intermiar al Consiliului Judeţean Brăila a primit diploma aniversară. Domnia sa a spus în discursul susţinut că este un semn de înţelepciune, putere şi responsabilitate ca în aceşti ani tulburi să poţi rămţne constant, coerent în toate acţiunile şi să fii unitar. "Am urmărit destinele celor care atunci şi-au asumat răspunderea şi am observat că, pentru câţiva din ei putem vorbi de jertfire, ceea ce este un element de istorie a învăţământului brăilean. Cred că, după 25 ani, sindicatul trebuie să îşi asume răspunderea unei adevărate şi profunde reforme în învăţământ susţinută de administraţia locală. Felicitări şi "la mulţi ani".

Cu ocazia acestui eveniment, a fost lansată şi monografia sindicatului, autor prof. Valeriu Partene.
La final, elevi ai Lieceului de Artă "Hariclea Darclee" au oferit un program muzical deosebit de frumos în memoria poetului naţional Mihai Eminescu.

 

Autor Gabriela Popa 21 Ianuarie 2015, 09:21 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii