Lumea e o scenă, oamenii actori - gong teatral la Tichileşti

De Ionel Lazarică 10 Martie 2022, 10:09 In Obiectiv Braila

gong teatral la Tichileşti 1 Lumea e o scenă, oamenii actori - gong teatral la Tichileşti 2

Sub semnul crezului shakespearian de mai sus, la Şcoala Gimnazială Tichileşti, a avut loc, zilele trecute, o manifestare artistică dedicată valorilor artei teatrale, ca un preambul al Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită în fiecare an, pe data de 27 martie. Se pare că în Bărăganul „infinit” al Brăilei, arta teatrală este celălalt chip al dăruirii, dacă ar fi să ne gândim doar la marea actriţă Maria Filotti, care spunea că: „Între comorile lumii şi teatru, aş alege teatrul..”.

Având în vedere proiectul realizat la nivelul conducerii şcolii, sub coordonarea cadrelor didactice au fost realizate mai multe piese de teatru, adevărate acte artistice, în care cei mici au dat măsura talentului lor, cu nonşalanţa specifică vârstei, dar şi cu maturitate pe alocuri. Actorii în devenire, care au muncit mult pentru a avea acest statut, au avut interpretări care au stârnit amuzamentul , dar şi roluri care, prin profunzimea lor, au pus pe gânduri asistenţa. În acest sens au fost rostite replici precum: „-Unde sunt oamenii ? Te simţi cam singur în deşert.”(Micul print)-Singur te simţi şi printre oameni…”(Şarpele) sau „_Nu este nimeni de judecat aici”(Micul prinţ)-Te vei judeca pe tine însuţi. Este lucrul cel mai greu. Dacă reuşeşti să faci aşa, vei fi un înţelept”(Regele).

TICHILESTI TEATRU MARTIE 2022 tichilesti 2022 

Pe rând, au ajuns în „luminile rampei” actorii claselor participante, după cum urmează:

Elevii clasei a II-a , sub îndrumarea înv. Struţă Diana, au prezentat sceneta “ Cu nevasta nu-i de joacă ! ˮ. A venit rândul elevilor clasei a VIII-a A, coordonaţi de prof. diriginte Lungu Marius, care au prezentat o scenetă în limba engleză, intitulată” Mother’s Day” . Elevii clasei a VII-a B, îndrumaţi de prof. diriginte Gurgu Liliana, au interpretat sceneta „Albă- ca- Zăpada”, într-o variantă modernă.

A urmat lecţia despre copilărie,prietenie şi umanism a elevilor clasei a VI-a B . Aceştia, sub coordonarea prof.diriginte Lăzărică Eugenia, au prezentat un fragment din opera “Micul Prinţ”, de Antoine de Saint- Exupéry, o carte pentru copiii „între 7 şi 77 de ani”, editată în peste 140 de limbi.

Sceneta “Soacra cu trei nurori” , de Ion Creangă , s-a desfăşurat în interpretarea elevilor clasei a VI-a A, îndrumaţi de prof. diriginte Zainea Luiza, care   ne-a declarat că: „Elevii au învăţat de aici că minciuna şi criticile nu-şi au locul în sânul familiei, precum şi că respectul se câştigă , nu se obţine prin constrângere. Dând dovadă de egoism şi autoritate excesivă, soacra este pedepsită, în final, de cele trei nurori”.


A urmat apoi sceneta “Tărăboi în geometrie” în interpretarea elevilor clasei a VII-a A ,coordonaţi de prof.diriginte Moraru Luiza, care ne-a declarat că: ”Piesa a fost structurată în aşa fel încât, elevii să înveţe că într-o dezbatere sau chiar într-o stare conflictuală, din viaţă, prezentarea unor argumente sau contraargumente temeinice, va face ca , în cele din urmă, dreptatea să triumfe.”

tichilesti braila 2022 tichilesti 2022 tichilest iteatru 2022

Elevii clasei a VIII-a B, sub îndrumarea prof.diriginte Chivu Anca, au prezentat o interpretare modernă a comediei “Take, Ianke şi Cadâr”.

Revenind la „Micul prinţ”, poate că nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat cu el, pe planeta lui mică, unde a ajuns ajutat de Şarpe, dar cu siguranţă, mulţi dintre cei care au participat la activitate, nu vor mai privi niciodată astrele la fel, şi îşi vor aminti că ”stelele sunt luminate, pentru ca fiecare,      într-o zi, să o poată regăsi pe a sa…”.


„Această sărbătoare este un moment de recunoaştere a forţei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele. Ne dorim să promovăm, prin intermediul artei şi al teatrului, valorile fundamentale ale umanităţii : toleranţă, prietenie, respect, încredere, dragoste, Colegialitate, să ne dezvoltăm spiritul de echipă şi capacitatea de colaborare „-ne-a declarat prof. Ionuţ Micu, directorul unităţii şcolare.

 

 

 

Autor Ionel Lazarică 10 Martie 2022, 10:09 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii