Monumentul lunii iulie. Casa Cristescu cunoscută de brăileni drept Casa Căsătoriilor

De Redactia 17 Iulie 2023, 18:44 In Obiectiv Braila

Monumentul lunii iulie. Casa Cristescu cunoscută de brăileni drept Casa Căsătoriilor

Monumentul lunii iulie este Casa Cristescu, fostă Casa Căsătoriilor, monument istoric, Br-II-B-02089, sf. sec. XIX. Monumentul lunii este un program cultural de promovare a patrimoniului imobil brăilean, inițiat de Secția Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Brăilei Carol I.

Situată pe bulevardul Al.I.Cuza la nr. 91, Casa Cristescu, bijuterie arhitectonică a urbei noastre, își păstrează încă frumusețea dăltuită într-o lume a bunului gust.

„Echilibrată, simetrică, arhitectura casei face o singură concesie: frontonul supradimensionat de deasupra bolții ce precede intrarea. Va fi avut în vedere probabil și faptul că vizibilitatea casei este foarte mare prin simpla așezare în spațiu și raportarea la străzile vecine. Scopul principal este punerea în valoare a monogramei C.P., indicându-l pe proprietar. În jurul cartușului complicat purtând monograma se organizează o întreagă compoziție în altorelief, cu două personaje pereche care susțin cartușul. Deasupra lor, până la final, se succed capete de volută, o ghirlandă, o palmetă grecească. Ușa care permite accesul în clădire este străjuită de o a doua pereche de personaje, ocrotită de plafonul căruia i s-a dat aparența unei enorme scoici.” ( Ioan Munteanu, Aleiul Cuza și alte monumente- o istorie ilustrată, Editura Proilavia, Brăila, 2015, p. 35.)

Fostă Casa Căsătoriilor, așa cum este cunoscută brăilenilor, ridicată la 1890, a aparținut familiei Cristescu, unul dintre membrii acesteia fiind Petru. P. Cristescu, mijlocitor oficial pe lângă Bursa de Mărfuri şi Cereale Brăila timp de 22 de ani.

Plăcerea unei promenade pe bulevardul Cuza poate fi valorificată o dată în plus prin oprirea pentru câteva clipe în fața acestui monument istoric și observarea detaliilor precum: personaje pereche, frunze stilizate, baghete, panglici, ghirlande.

În urma Decretului nr. 92 din 19 aprilie 1950 pentru naționalizarea unor imobile, emis de Consiliul de Stat și publicat în Buletinul Oficial nr. 36 din 20 aprilie 1950, proprietarii au fost evacuați, iar imobilul a fost ocupat inițial de ruși, apoi de partizanii grecii și alți chiriași.

Este interesant de menționat că după cutremurul din martie 1977, clădirea nu a suferit nici o crăpătură.
A fost sediul Casei Căsătoriilor până în anii 90. După retrocedarea, soarta acestei clădiri, ca a multor altora, a fost periclitată.

Nădăjduiesc ca într-o bună zi acestei frumoase case să i se redea strălucirea de odinioară.

Text: drd. Cătălina Mârza, muzeograf - Secția Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Brăilei Carol I

 

 

Autor Redactia 17 Iulie 2023, 18:44 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii